Eséssel nyitotta a hetet a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 38,89 pontos csökkenéssel, 23 111,85 ponton nyitott hétfőn, ami a pénteki záró értékéhez képest 0,17 százalékkal gyengülés.
Vágólapra másolva!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője nem számít nagyon aktív kereskedésre a magyar börzén. Elmondta, hétfőn ugyan néhány makrogazdasági és konjunktúra adat lát napvilágot Európában és az Egyesült Államokban, ezek azonban nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolnák a kereskedést. Összességében viszonylag alacsony forgalom mellett mérsékelt elmozdulásra számít az elemző.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír elemzője sem vár jelentős mozgásokat hétfőn. De - mint mondta - előbb utóbb elindulhat egy negatív korrekció Európában és az Egyesült Államokban is.

Négy hónapos rekord záráskor Tokióban, erős nyitás Nyugat-Európában

Hétfőn erősödött, négy hónapja legmagasabb szinten zárt a tokiói értéktőzsde fő mutatója. A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 50,13 pont (0,4 százalék) növekedéssel 14 269,61 ponton fejezte be a napot.

A kereskedők azt mondták, hogy különösen az energiaipari cégek papírjai drágultak a kőolaj folytatódó áremelkedésére, valamint a bányaipari vállalatok részvényei a nyersanyagárak növekedésére.

Hétfőn erősödéssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok, amelyek az előző három napot emelkedéssel zárták.

A tőzsdemutatókat elsősorban a magasabb fémárak miatt dráguló bányaipari, valamint a kőolaj áremelkedése hatására erősödő energiaipari papírok lendítették fel.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,08 százalék emelkedéssel 1366,25 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 21,97 pontos növekedéssel 7178,52 ponton állt, a londoni FTSE100 index 16,00 ponttal 6320,30 ponttal nőtt.