Vártnál jobb a német konjuktúraindex

2008.05.21. 11:10

Az elemzők meglepődtek

 Az Ifo intézetnek a mutatóért felelős közgazdásza, Gernot Nerb szerdán úgy vélte, az Európai Központi Bank (EKB) a második félévben csökkenteni fogja alapkamatát, mert Németországban ugyan a gazdaság gyengülése kisebb a vártnál, de más euróövezeti országok helyzete ennél is rosszabb.

- Továbbra is érzékelhető a gazdaság bizonyos gyengülése a fellendülés ellenére - mondta Nerb talányosan -, és más országokban, amennyire tudjuk, a gyengülés még sokkal hangsúlyosabb - tette hozzá, őszre jósolva az EKB kamatcsökkentését.

Úgy vélte, Németországban a gazdasági növekedés az idén meg fogja haladni a 2 százalékot, kissé nagyobb lesz az eddig vártnál. Az Ifo bizalmi mutatója, hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján, májusra 103,5 pontra emelkedett az áprilisi 102,4 pontról - közölték az intézetben szerdán -, miután az elemzők átlagosan csak 101,9 pontot vártak májusról.

Előzőleg kedden Wolfgang Franz, a német ZEW gazdaságkutató intézet elnöke viszont bizonyosra vette, hogy az EKB rövidesen éppenséggel emelni fogja alapkamatát, miután a német gazdaság teljesítménye az első negyedévben váratlanul és meredeken javult, és a ZEW kedden megjelent befektetői és elemzői hangulatmutatója a pesszimizmus növekedésének gyors fékeződését jelezte májusról. Ennek ellenére úgy vélte, hogy a mostani negyedévben a gazdasági növekedés - az első negyeddel egybevetve - "közel van a nullához" Németországban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK