Reuters: kamatot fog emelni az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank az elemzői várakozások szerint hétfőn negyed százalékponttal emeli kamatait és ezzel be is fejezi a monetáris szigorítást - derült ki a Reuters havi felméréséből.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint a forint májusi erősödési hulláma az előző havinál még szorosabbá teheti a szavazati arányt a kamatokról döntő Monetáris Tanácsban. Az inflációs előrejelzések azonban folytatták a trendszerű emelkedést és a tanulmány most először látszik, hogy az elemzők többsége szerint az MNB és a kormány még 2010-ben sem érik el a három százalékos inflációs célt.

A körkérdésben szereplő 25 elemző közül 17 jósolta, hogy hétfőn újabb negyed százalékponttal 8,5 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot hétfőn a Monetáris Tanács, és csak nyolcan várnak változatlan alapkamatot.

Ezzel a márciusban kezdődött monetáris szigorítás összesen egy százalékponttal vinné fel a jegybanki kamatszintet.

A monetáris szigor végét jósolják

A többség szerint egy hétfői kamatemelés az utolsó lenne a márciusban kezdődött monetáris szigorítási ciklusban. Arra a kérdésre, hol éri el a csúcsát az alapkamat, 11 elemző válaszolta, hogy 8.5 százaléknál és csak három, hogy 8,75 százaléknál. Öt elemző szerint a kamat már nem emelkedik tovább a múlt hónapban elért szintről.

A májusi kamatemelés utánra várt többhónapos szünet után az elemzők többsége szerint még ebben az évben elkezdheti kamatai lefaragását az MNB: ezt 14 elemző jelezte előre, miközben öten arra számítottak, hogy az első kamatcsökkentésre csak jövőre kerül sor.

Szoros szavazásra számítanak

Többen megemlítették, hogy a hétfői ülésen kialakuló szavazati arány még szorosabb lehet, mint a múlt havi, amikor a Monetáris Tanács hét tagja szavazott emelésre, de négyen ellenezték az emelést. A változatlan kamat hívei ugyanis esetleg azzal érvelnek, hogy az inflációs kilátások javulhattak, miután a héten több mint három éves csúcsra erősödött a forint az euró ellen, 242-höz közeli szintre, ami a legutóbbi kamatdöntés óta mintegy négy százalékos árfolyamerősödést jelent.

"A döntés ebben a hónapban még szorosabb lehet és az is előfordulhat, hogy Simor (András) elnök szava lesz a döntő," mondta, Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzője.

A magyar pénzpiaci kereskedők, mint egy hónapja, most is megosztottak a kamatdöntést illetően. Egy másik, szerdán végzett Reuters felmérés szerint az állampapírkereskedők többsége 25 bázispontos kamatemelést, a devizakereskedők többsége azonban változatlan kamatot vár. (Ez egy hónapja is így volt, akkor az MNB kamatot emelt.)