A kisebb cégeket veszik Magyarországon

Vágólapra másolva!
A magyar piacon a megvásárolt vállalatok mérete szinte kizárólag a kisebb, középes vállalati szegmensben mozog, és jó, ha minden második évre jut egy-egy nagyobb üzlet. A magyar cégeladások jellegzetessége még, hogy csak körülbelül harmadában vesznek részt nem befektetési banki vállalati pénzügyi tanácsadók.
Vágólapra másolva!

Még a Postabank privatizációja sem érte el az 500 millió dollárt, igaz akkor más volt a dollár-forint árfolyam. A vállalatfelvásárlásokból Magyarországon lényegesen kisebb szelet jut a kockázati tőkének, mint a régióban, mivel a kockázati tőke befektetők által kedvelt vállalati méret nálunk beállt tulajdonosi struktúrával rendelkezik, főként külföldi tulajdonosok dominanciájával - olvasható a BDO Forte pénzügyi tanácsadó [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A magyar piacon az elmúlt évben összesen 168 vállalatfelvásárlási tranzakciót bonyolítottak le, amelynek összértéke csaknem elérte a 10 milliárd dollárt. Az egy cégre jutó átlagos eladási érték 89 millió dollárt tett ki. A tranzakciók értéke 114 százalékkal nőtt tavaly, s ezzel Magyarország a második legdinamikusabban növekvő ország a Közép-Kelet Európai régióban. Az energia és közüzemi szektorban a tranzakciók száma kilencről huszonegyre nőtt. A gyógyszer-, vegyipar, valamint az energia - közüzemi szektorban lebonyolított felvásárlások átlagos értéke pedig meghaladta a 300 millió dollárt.

A vezető felvásárlási tanácsadók nemzetközi rangsora (Forrás: TDCfinancial)

Forrás: Thomson Financial
Forrás: Thomson Financial