Kérdéses a hitelminősítők megbízhatósága

Vágólapra másolva!
Ismét kérdésessé vált a nagy nemzetközi hitelminősítők megbízhatósága, miután kiderült, hogy áthelyezik alkalmazottaikat, ha a vizsgált intézmények panaszkodnak rájuk.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Moody's Investors Service-nél egy elemzőt, aki zálogjoggal támogatott adósságkötelezvényeket minősített, eltiltottak egy bizonyos - meg nem nevezett - befektetési bank ügyleteinek minősítésétől, és más részleghez helyezték, miután a bank olyan elemzőt kért a Moody'stól, aki "kevesebb kérdést tesz föl", tudta meg a Wall Street Journal. Egy másik, szintén befektetési bankokkal foglalkozó elemzőt azért helyeztek át, mert egy bank szerint az illető "túl bakafántos" volt elemzései készítésekor, írta a lap pénteken.

Az amerikai gazdasági lap szerint a Standard & Poor'snál és az európai Fitch Ratings hitelminősítőnél is előfordult, hogy a vizsgált intézmények efféle panaszai nyomán áthelyezték alkalmazottaikat. Az újság érdeklődésére a hitelminősítők nem voltak elérhetők.

A jelzáloggal támogatott adósságkötelezvények (CDO) között vannak azok a - nem elsőrendű amerikai jelzálogadósoknak nyújtott kölcsönökre alapozott - származékos értékpapírok is, amelyek zuhanásszerű leértékelődése tavaly elindította a "nem elsőrendű válságot" a nemzetközi pénzügyi piacokon.

A nagy hitelminősítőket a válság kitörése óta számos bírálat érte amerikai és európai kormánykörökből, hogy elemzéseik nem elég megbízhatók, elaltatták a befektetők éberségét az igen kockázatos származékos értékpapírok iránt.

A hitelminősítők a kormányokon kívüli, magánszektorbeli intézményeket - vállalatokat, bankokat -, illetve adósság-kibocsátásaikat térítés ellenében minősítik, vagyis a vizsgált intézmények fizetnek az elemzésekért, besorolásokért. Ez számos szakértő szerint összeférhetetlen, megkérdőjelezi a minősítések hitelét.

Néhány évvel ezelőtt, felügyeleti utasításra, az amerikai befektetési bankok már elválasztották egymástól elemző és ügyintéző részlegeiket, azért, hogy az elemzők ne tudjanak közvetlenül "üzletet szerezni" bankjuk számára az ügyfelekről készített, feldicsérő elemzések révén, emlékeztetett a Reuters hírügynökség.