London nem tudja mi lesz kamatemelés után

Vágólapra másolva!
Többségi, de nem egyöntetű londoni elemzői várakozás szerint a forint meredek erősödése ellenére kamatot emel hétfőn az MNB. Az utána következő monetáris pályáról már markánsabban eltérnek a vélemények a Cityben: változatlanul forgalomban vannak agresszív, 9 százalékig terjedő további kamatemelési előrejelzések és olyanok is, amelyek szerint a hétfői emeléssel tetőzik a kamatszint.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett kilenc nagy londoni befektetési és elemző ház - Deutsche Bank, JP Morgan, Crédit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Barclays Capital, 4cast - közül nyolc jósolta, hogy az MNB hétfőn 0,25 százalékponttal emeli alapkamatát.

A kivétel a Merrill Lynch, amelynek londoni elemzői a magyar gazdaság gyenge növekedése miatt az eddigi monetáris szigorító lépéseket is rendre feleslegesnek nevezték elemzéseikben.
A ház pénteken adott új előrejelzésében is az áll, hogy a magyar jegybank hétfőn változatlanul, 8,25 százalékon hagyja alapkamatát, mivel az elmúlt hónapokban már 0,75 százalékponttal szigorított, amit "masszív" forintfelértékelődés követett; a piacot "megkísértette" az egykori, 240,1-es erős sávszél áttörésének lehetősége is.

Mindemellett meredeken, 21 havi mélypontra csökkent a magánszektorbeli, prémiumok nélkül számolt éves béremelkedési ütem, fokozatosan lassul az infláció, az éves összehasonlítású gazdasági növekedés naptári kiigazítással pedig még mindig 1 százalék alatt volt az első negyedévben.

A Merrill Lynch londoni elemzői elvetik azt a Cityben gyakorta hangoztatott érvet, hogy az MNB-nek a szintén hétfőn kijövő új inflációs előrejelzés várható felfelé módosítására kell kamatemeléssel reagálnia. A ház szerint ez ellen szól, hogy a jegybank az utóbbi időben 0,75 százalékponttal szigorított, miközben az inflációs jóslat valószínűleg 0,4 százalékponttal fog emelkedni. Ráadásul az új inflációs jelentésben még nem lesz benne a forint mostani erősödése, ami önmagában a pénzügypolitikai kondíciók jelentős szigorításának felel meg, és - ha tartós marad - a következő inflációs jelentésben a hétfőre várt, emelt inflációs jóslat újabb, de már lefelé mutató felülvizsgálatát eredményezheti.

A májusi inflációs jelentéstől több nagy londoni ház is a következő évre várt inflációs pálya emelését várja.

A JP Morgan, amely a hétfőre negyed százalékpontos MNB-kamatemelést váró citybeli befektetési bankok között van, azt jósolta, hogy a 2008-as átlagos inflációról szóló új előrejelzés 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári Inflációs Jelentésben szereplőnél.

A JP Morgan londoni részlegénél mindazonáltal azt mondták: az általuk várt hétfőn kamatemelés valószínűleg az idei utolsó lesz, és jövőre 1,00 százalékpontig terjedő kamatcsökkentés következhet.

Vannak ugyanakkor londoni házak, amelyek szerint hétfőn még korántsem tetőzik a magyarországi jegybanki kamatszint.

Az agresszív további szigorítást várók között van a Goldman Sachs, amely pénteki előrejelzésében azt jósolta: a Monetáris Tanács a következő három ülésen - hétfői kezdettel - egyenként 0,25 százalékpontos emeléseket fog végrehajtani, vagyis 9,00 százalékra emeli az alapkamatot.

A GS londoni elemzői szerint ez azért jósolható nagy biztonsággal, mert az új inflációs jelentés várhatóan "jelentősen" emeli a várt inflációs számokat, és az MNB rendszerint egyébként sem veszi figyelembe nagy súllyal a rövid távú árfolyammozgásokat.

A Goldman Sachs prognózisa szerint a "döntő jelentőségű" 2009-es átlagos inflációs előrejelzés a jelenlegi 3,6 százalékról 4,0 százalékra emelkedik - a 3,0 százalékos cél helyett -, főleg az olajár-előrejelzések várható emelése miatt.

A GS egy minapi londoni elemzése szerint a ház nyersanyagpiaci szakértői az eddigi hordónkénti 104 dollárról 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a világpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajtára, és jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlaggal számolnak.

Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.

A GS elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott saját jóslatukat például az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, 2009-es átlagos magyar inflációs prognózisukat 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték.

A pénteki magyarországi kamat-előrejelzésben a Goldman Sachs londoni elemzői mindazonáltal elismerték, hogy a következő három monetáris tanácsi ülésre jósolt folyamatos kamatemelési prognózisukra bizonyos rövid távú kockázatot jelent a forint erősödése, ami miatt az emelések "hosszabb időtávra húzódhatnak el".

Ugyancsak 9 százalékos idei kamattetőzést jósolnak a Dresdner Kleinwort londoni elemzői, akik szerint az általuk hétfőre várt negyed százalékpontos emelést néhány hónap szünet követi, és a kamatszint az év végére emelkedik a ház által valószínűsített 9 százalékos csúcsra.