Nem örül a Magosz az új támogatásnak

Vágólapra másolva!
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nem támogatja az SPS mezőgazdasági támogatási rendszerre való átállást - mondta Jakab István, a Magosz elnöke.
Vágólapra másolva!

Jakab István kifejtette: nem támogatják a bevezetést, mert Magyarországon nincs egységes föld- és földhasználati nyilvántartás, rendezetlen a birtokszerkezet és az üzemi struktúra.

Hozzátette: az Európai Unió régi tagállamaiban a jelenleg működő és az SPS-hez hasonló kifizetési rendszer nem működött jól, így az EU Mezőgazdasági Bizottsága már jogszabály tervezetet is készített az egységes változások megalapozására.

A jelenlegi rendszer az unióban 2013-ig biztosan megmarad, de Jakab István szerint Magyarországnak nem kellene korábban átállni az SPS rendszerre, meg kellene várnia az EU döntését, hogy annak ismeretében készülhessen a 2013-ban életbelépő esetleges változásokra. A "felesleges" átállás közel 10 milliárd forintba kerülne - mondta.

Jakab István szerint az SPS rendszer "bebetonozná" a birtokrendszert, ugyanis a gazdák által igényelhető támogatások mértékét egy meghatározott bázis időponthoz kötné. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy gazdálkodó a kijelölt időpontban nagy számú haszonállattal vagy megművelt földterülettel rendelkezik, a támogatás akkor is magas marad, ha később már kevesebb állatot tart vagy kisebb területet művel meg - magyarázta a Magosz elnöke.

Hozzátette: a jelenlegi rendszer területi alapon működik, a gazdálkodók hektáronként igényelhetnek támogatást az uniótól, vagy vehetik igénybe a jelenleg 25 százalékos nemzeti kiegészítő támogatást.

Jakab István elmondta: nem tudja érdemben kommentálni a Magyar Agrárkamara csütörtökön nyilvánosságra hozott álláspontját az SPS rendszerrel kapcsolatban, amelyben a szervezet a 2009-es bevezetést szorgalmazza. Hozzátette: mindenkinek lehet saját véleménye.