Hatalmasat bukott egy kínai cég

Vágólapra másolva!
A China Mobile Ltd. - amely a világ legnagyobb telefontársasága, ha előfizetői számát vesszük alapul - több mint 25 milliárd dollárt vesztett tőzsdei értékéből azután, hogy a pekingi kormányzat bejelentette: újraszabályozzák a távközlési piacot.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint a kisebb cégek számára kedvezőbb versenyfeltételeket kíván teremteni Peking. Ezután zuhant a China Mobile árfolyama a hongkongi kereskedésben.

A részvények 7,5 százalékot estek a hír nyilvánosságra kerülése után, és mindössze 115,70 hongkongi dollárt értek. Ez volt a China Mobile legnagyobb tőzsdei vesztesége az elmúlt hat évben. A China Mobile mozgása az ázsiai részvényindex zuhanásában is közrejátszott, az MSCI Asia Pacific Index 1,7 százalékot veszített.

Ha a kínai kormány tényleg átrendezi a távközlési piacot, az érzékenyen érintené a China Mobile-t. Ez a cég jelenleg a mobil-előfizetők kétharmadával rendelkezik, ám a központi intézkedések nyomán az 1,3 milliárdos lélekszámú Kínában komolyan visszaszorulhat a vállalat. A Goldman Sachs Group Inc., az egyik legnagyobb New York-i befektetési bank és brókercég máris eladásra javasolja a China Mobile részvényeit.

A kínai kormány azt tervezi egyébként, hogy a China Telecom Corp. anyacégeinek megengedi, hogy megvásárolja a China Unicom Ltd. mobilhálózatát (ez utóbbinak az anyacégétől). A China Unicom anyacége cserébe összeolvadhat azzal a céggel, amely a Chine Netcomot birtokolja.

Ugyanakkor a China Mobile Communications Corp., amely a China Mobile állami tulajdonban lévő anyacége, egy vezetékes telefontársaságban, a China Tietong Telecommunications Corp.-ban szerezhet majd tulajdont.