Főleg készpénzt tartanak az ingatlanalapok

2008.05.26. 7:32

A négy nagyobb hazai ingatlanalap a piac döntő hányadát birtokolja. Az alapoknak április végéig kellett egy részletesebb éves jelentést közzétenniük, ilyenkor érdemes áttekinteni, mit tartalmaznak az alapok - írja a Napi Gazdaság.

Az Erste Ingatlan Alap 156 milliárd forintos összvagyonának alig több mint harmada, 57 milliárd forint volt ingatlanokban február végén. Ebből csaknem harmincmilliárdot az irodák tettek ki, 16 milliárd forintnyi a kereskedelmi ingatlanok értéke. A telkek, fejlesztési célú ingatlanok aránya elenyésző volt. Az ipari ingatlanok kisebbségben voltak, említést csak a bankfiókok érdemelnek. A 10,7 százalékos fajlagos jövedelmezőségük viszont a tavalyi éves jelentés szerint meghaladta a többi ingatlanfajta 8,0-8,5 százalék közötti megtérülését.

A Raiffeisen kevéssel 90 milliárd forint feletti össztőkéjű alapjában az ingatlanok aránya 56 százalék volt március végén, ennek közel a felét tették ki az irodaépületek (ez 26 százalék az össztőkéhez képest). Jelentős még a "szolgáltató, kereskedelmi" megnevezésű ingatlanok (budapesti és vidéki bevásárlóközpontok) súlya is (17 százalék). Ebben az alapban is vannak bankfiókok, ezek száma azonban itt sem igazán számottevő.

Az OTP 146 milliárd forintos ingatlanalapjának tavalyi éves jelentés szerint az év végén 38 százalék közelében volt az ingatlanok aránya. Az alap működésének kezdetén elsősorban diplomatarezidenciákat és követségi irodákat tartott, most azonban már meghatározó, 71,5 százalékos benne az irodák súlya.

A legrégebben a piacon levő Európa Alap feltöltöttsége - részben az utóbbi időben tapasztalható tőkekiáramlás miatt - meghaladja versenytársaiét, 41 milliárdos vagyonából 36 milliárd ingatlanban volt márciusban. Az ipari objektumok aránya a legnagyobb, ezek csaknem 12 milliárd forintot érnek. Ettől nem sokkal lemaradva itt is az irodák következnek bő 10 milliárddal, a telkek 4 milliárdos értéke is magasabb a többiekénél.

A készpénzbőség ellenére az alapok általában jelentős hitelállománnyal is rendelkeznek, az Erste termékében például ezek az ingatlanportfólió csaknem felét tették ki - írja a Napi Gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK