Óriási munkaerőhiány az Airbusnál

Vágólapra másolva!
Ötszáz magasan kvalifikált mérnököt keres a világ egyik nagy repülőgépgyártója, de nincs könnyű dolga. A megrendelések pedig visszaesőben vannak, a magas olajár miatt.
Vágólapra másolva!

Az Airbus repülőgépgyártó óriásvállalat főnöke szerint az idén még félezer mérnökre lenne szükségük világszerte, de probléma, hogy Európában a számukra szükséges, igen magasan kvalifikált szakemberekből nincs elég. Például a különleges, a jövő repülőgépeihez szükséges anyagok ismerőire lenne szüksége a vállalatnak.

Az Airbusnak már vannak mérnöktovábbképző központjai, egyebek között Oroszországban, Kínában. Tavaly nyílt meg ilyen központjuk az indiai Bangalorban. Az Airbus jelenleg 57 ezer embert foglalkoztat, mintegy 90 ország szakembereit. Június utolsó napján a vállalat központjában tartják a munkaerő verbuválásának napját.

A Toulouse-ban lévő gyáregység vezetője ugyanakkor arról beszélt, hogy a társaság A380 típusjelzésű nagygépére a korábban vártnál kevesebb rendelésre számítanak. Tom Enders, a vállalat első számú embere szerint is nem várnak olyan erős évet, mint a tavalyi: az év első négy hónapjában 397 volt a rendelt gépek száma. A rendelések elnapolását, számuk csökkenését - különösen az A320-as típusnál - a magas olajárral hozta kapcsolatba, ennek ellenére szeretnék tartani tervüket a gyártásban.