Indul az új Széchenyi kártya

Vágólapra másolva!
Június első napjaiban indul el a Széchenyi kártya II. konstrukció. Az új termék teljes egészében felváltja a jelenlegit, így a partnerbankoknál és a takarékszövetkezeteknél korábban kártyát igénylő ügyfelek megállapodásai automatikusan az új feltételekkel futnak tovább onnantól, amikortól az érintett hitelintézetek csatlakoznak az új programhoz - mondta a Napi Gazdaság értesülései szerint Szép Zoltán, a Ka-Vosz Zrt. fejlesztési igazgatója a Microhitel Symposionon.
Vágólapra másolva!

Az igazgató szerint ez viszonylag gyorsan megtörténik, az érintett hitelintézetek a következő másfél-két hónapban bevezetik a terméket.

Az új hitelkonstrukció nagy előnye a korábbi kártyához képest, hogy megszűnik a negyedéves visszatöltési kötelezettség - ez komoly versenyhátrányt jelentett az elmúlt időben, amikor a kereskedelmi bankok saját forgóeszköz- és folyószámlahiteleiket kezdték el alternatívaként ajánlani a vállalkozóknak.

A Széchenyi kártya II. konstrukció elvben két évre szól, ám a futamidő felénél a hitelnyújtó bankok felülvizsgálják a cég gazdálkodását és annak fényében döntenek a hitelkeret meghosszabbításáról. A konstrukcióihoz kapcsolt egyszázalékos állami kamattámogatást a kormány csak 2008-ra biztosítja, a megújításáról az év végén kell tárgyalni.

A kártyával az elmúlt hat évben 600 milliárd forintot meghaladó hitelkihelyezés történt. Az új konstrukciótól a Ka-Vosz és a programban részt vevő hitelintézetek is a jelenlegi 7,5 millió forintos átlagos hitelösszeg emelkedését várják.

Plavecz Piroska, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. főtanácsosa szerint a megújult termék nem jelent nagyobb kockázatot, mint elődje, ahol a közelmúltban amúgy is szigorodtak az odaítélési feltételek. A rossz hitelek aránya azonban továbbra is csupán 3 százalék körül mozog a konstrukcióban - írja a Napi Gazdaság.