Csökkenhet a benzinadó Kínában

Vágólapra másolva!
A magas olajárakra valón tekintettel a kínai kormány a benzinadó csökkentését tervezi, hogy az olajcégek profitját megerősítse. Szakértők szerint ez a kínai kormány utolsó lehetősége, hogy az olimpia előtt elkerülje a benzinár fájdalmas emelését - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A benzin árának alacsonyan tartása Kínában stratégiai kérdés, hiszen az nagy mértékben járul hozzá az infláció alakulásához. Mivel a szakértők a Szecsuan tartománybeli földrengés következményeként eleve magasabb inflációt jósolnak, a kormánynak muszáj foglalkoznia a kérdéssel, ha nem szeretne még feszültebb szociális helyzettel szembesülni még az olimpia előtt.

"Ez nem lehet kérdés Kína számára. Ha nem akarnak butaságot elkövetni, akkor csökkentik a nyereségadót, amivel az olajcégek kapitalizációhoz jutnak ahelyett, hogy árat emelnének az infláció elszabadulását kockáztatva" - nyilatkozta a Reutersnak Gordon Kwan, a CLSA elemzője.

A legnagyobb olajszállító cég, a PetroChina és az elsőszámú finomító vállalat, a Sinopec vezetői adókedvezményért folyamodtak a kormányhoz. Ha ezt megkapják, az lehetőséget biztosítana a drágán importált nyersolaj és az üzemanyagfajták árának lejjebb szállításához, így pedig olcsóbban tudnák adni az országon belül az üzemanyagot profitkiesés nélkül.

Jiang Jiemin, a PetroChina vezetője szerint reális esély van arra, hogy a magas olajadó most enyhülhessen. Két éve a kínai kormány a vállalatokra minden hordó olaj árbevételéből 40 dollár feletti része után árkategóriától függően 20-40 százalékos adót kényszerít.

A Sinopec vezetői szerint ezt a határösszeget most 60 dollárra emelheti a pekingi kormány, amely így 6 milliárd dolláros bevételre számíthat Kína 1,36 milliárd hordós éves kitermeléséből.