Erősödött az olaj ára

Vágólapra másolva!
Emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, miközben a dollár napi mélypontra gyengült az euróhoz képest a befektetők nyereségrealizálására a dollár elmúlt időszakban elért drágulása után.
Vágólapra másolva!

Röviddel 17:30 óra előtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent júliusi lejárata 1,54 dollár emelkedéssel 128,43 dolláron állt.
A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júliusi jegyzése 87 centtel 127,49 dollárra nőtt.

A kőolajár utóbbi napokban bekövetkezett gyengülése ellenére a szakértők szerint belátható időn belül nem lehet érdemi olcsóbbodásra számítani a tavaly év végi, 90 dollár körüli árak közelébe. Ennek okozói a világméretű inflációs veszélytől, a bizonytalan pénzügyi piacoktól és a gyenge dollártól menekülő befektetési alapok, köztük főleg az amerikai nyugdíjalapok, amelyek még minden ürügyre és ürügy nélkül is döntik a pénzt a nyersanyagpiacokra, értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresve.

Az árakat nem a tényleges - lassuló - olajkereslet, hanem a határidős kontraktusok vételére rendelkezésre álló pénz szaporodása mozgatja. Emiatt persze az e hetihez hasonló lefelé mozgó kiigazítások is lehetségesek, amikor a konkurens dollár, illetve a részvények javulnak - jegyezték meg.