Feltöltik Európa legnagyobb gáztartályát

Vágólapra másolva!
A gáztárolással és forgalmazással foglalkozó dunaalmási Közép-Európai Gázterminál Zrt.-nél (KEG) pénteken megkezdték Európa legnagyobb szivartartályának felöltését cseppfolyós propán-bután gázzal. A most betárolt gáz Észak-Olaszországi finomítókból származik és a cég termékeit használó fogyasztók ellátási biztonságát és a termék árstabilitását szolgálja.
Vágólapra másolva!

Nyáron a finomítókban az üzemanyag-termelés növekedésével nő a PB-gáz termelése is, amit Európában már tilos fáklyázni, azaz elégetni és kedvező áron lehet megvásárolni - mondta Steier József ügyvezető igazgató.

A társaság a Nemzeti Fejlesztési Terv támogatásával készítette el a 83 méter hosszú, 8 méter átmérőjű, négymillió liter űrtartalmú tartályt, amelybe két, ezertonnás vasúti szerelvény tartalma fér el. A KEG a tervek szerint további három, hasonló nagyságú óriástartályt építene. Évente nyolcszori töltéssel és ürítéssel a vállalkozás 75.000 tonna PB-gázt forgalmazhatna, amely a magyar piac negyedét teszi ki.

A társaságnál folyamatban van az első magyar dunai PB-kikötő megvalósítása is, mivel a vízi úton érkező LPG bővíti az import-lehetőséget, és költséghatékonyabbá teszi a beszerzést. A fejlesztési tervben szerepel egy földalatti gáztározó megépítése is, amivel 2012-re elérhetik akár az évi 250 ezer tonnás forgalmat.

A vállalkozás hamarosan automata gázpalack-töltő üzem építését kezdi meg. A robotokkal dolgozó gyár havonta 100.000 palackot bocsát majd ki, ez a jelenlegi kapacitás háromszorosa. A beruházás 200 millió forint, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Terv 50 millió forinttal támogat.

A KEG Zrt.-t 2008 áprilisában angol és amerikai pénzügyi befektetők vásárolták meg a magyar tulajdonosoktól és duplájára emelték alaptőkéjét, amely 430 millió forintos friss tőke bevonását jelentette. A társaság forgalma tavaly meghaladta az egymilliárd forintot, az adózott eredmény 35 millió forint volt. A hasznot fejlesztésre fordították.

A KEG Zrt. fejlesztette ki az acélból készült "Staféta" palackcsaládot, amely a tűzbe kerülve nem okoz olyan pusztító robbanást, mint a hagyományos, alumínium tárolók. A biztonsági palackból egy szelepen keresztül, irányított formában távozik az égő gáz, és ha a nyomás kiegyenlítődött, a palack magától elalszik. A társaság évek óta hivatalos szállítója a Sziget Fesztiválnak és a Nagybani Piacnak.