Szélerőmű-parkot adtak át

Vágólapra másolva!
Huszonhárom megawatt teljesítményű szélerőmű-parkot adtak át a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. 100 százalékos tulajdonában lévő Hungarowind Kft. beruházásában pénteken Sopronkövesd és Nagylózs között a határban.
Vágólapra másolva!

Az esemény alkalmából Lendvay Péter, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta gazdáktól bérelt területen nyolc széltornyot emeltek, miután két éven át, különböző magasságban végzett szélsebesség-mérések alátámasztották, hogy a területet szélviszonyai alkalmassá teszik szélerőmű-park létesítésére. A szélturbinák közül egy két megawattos, hét pedig 3 megawatt teljesítményű.

A 105 méter magas, 90 méter átmérőjű lapátkerékkel felszerelt turbinákat a dán Vestas cégtől vásárolták. A berendezésektől évente több mint 50 millió kilowattóra termelést várnak.

A beruházás új munkahelyet nem teremt, viszont az iparűzési adó az önkormányzatok bevételét növeli. Az adóból Sopronkövesd mellett Nagylózsnak is jut, mivel négy széltornyot az egyik község, négyet a másik területén helyeztek el.

A Hungarowind tulajdonosa a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft., amelyet a Raiffeisen Bank Magyarország és a Raiffeisen Lízing Ausztria tulajdonában lévő Raiffeisen Lízing Magyarország alapított.

Az ügyvezető igazgató kitért arra, hogy a bankcsoport hisz a megújuló energiaforrások kiaknázási lehetőségében. Ezt jelzi, hogy a Győr- Moson- Sopron megyei Jánossomorján és a Komárom megyei Ács térségében egy-egy szélturbinát állít fel még ez évben.