Két üzletet is venne a Mol a CEZ-től

Vágólapra másolva!
Két üzleti érdekeltségét tervezi eladni a Molnak a cseh CEZ villamos művek, amelynek a tavalyi év vége óta 7 százalékos részesedése van a magyar kőolajipari vállalatban. A cseh versenyhivatal (UOHS) honlapja szerint a Mol kérelmet nyújtott be a cseh versenyhivatalhoz a két érdekeltség megvásárlásának engedélyezésére. Az egyik az I and C Energo, a másik az ENPROSPOL.
Vágólapra másolva!

Az energiaipari irányító és szabályozó rendszerekkel foglalkozó I and C Energo bevétele tavaly 1,57 milliárd korona volt, adózott eredménye 95 millió korona. Ezzel az energiaipari szolgáltató cégek között az élvonalban van Csehországban. Az ENPROSPOL energiaipari tervezési tanácsadással foglalkozik.

Az Európai Bizottság május közepén engedélyezte a Mol és a CEZ közös cégének létrehozását. A két vállalat tavaly augusztusban jelentette be a közös beruházást, gázalapú erőművek építésére. A vegyes vállalat erőműveket és kapcsolódó gáz-infrastruktúrát fog építeni Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában.

A CEZ tavaly december 20-án jelentette be, hogy megveszi a Mol részvényeinek 7 százalékát. A még tavaly augusztusban aláírt stratégiai szövetségi megállapodás szerint a CEZ legföljebb 10 százalékot elérő részesedést szerezhet a Molban.