Megugrott a főváros vízfogyasztása

Vágólapra másolva!
Százezer köbméterrel ugrott meg a főváros napi vízfogyasztása azzal, hogy az átlagosnak indult május az utolsó héten hőségbe fordult át - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Lévai Zsuzsa, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a napi vízfogyasztás a múlt héten 600 ezer köbméter fölött volt Budapesten, szemben az idei napi 500 ezer köbméter körüli átlagos fogyasztással.

A vízműveknek nem jelent nehézséget a hőségben növekvő fogyasztás, teljes kapacitása ugyanis jóval meghaladja az éves tényleges felhasználást: a tavalyi hőségriadó idején a napi 774 ezer köbméternyi víz biztosítása sem okozott problémát. A nyolcvanas évek óta nem volt rá példa, hogy rendkívüli intézkedést kelljen hozni a fővárosban a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosítására.

Hosszú távon épp ellenkező a helyzet: az agglomerációba költöző családok miatt a budapesti vízfogyasztás ugyanis évről évre csökken. A különösen nagy fogyasztás biztosítása helyett a vízművek számára éppen az a probléma, hogy újragondolja kapacitásait és alternatív bevételi forrásokat találjon a kieső vízdíj árbevételének pótlására - írja a Napi Gazdaság.