Öten pályáznak a recski bányára

Vágólapra másolva!
Öt külföldi cég adta le pályázatát a tizenhárom közül, akik kifizették a 100 ezer forintot a pályázat anyagának megtekintéséért. A tendert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kizárólagos tulajdonában lévő Mecsek-Öko Zrt. írta - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A pályázók a kiírás szerint választhattak, hogy egy összegben legalább 4,6 milliárd forintos vételi ajánlatot tesznek, vagy legfeljebb ötéves kutatási jogért folyamodnak. Ez esetben az első évben 100, a másodikban 200, az azt követőben 500 millió forintot kell minimum fizetniük, amely összegek a vételár részét képezik, amennyiben a kutatási eredmény nem szegi a befektető kedvét (így a fizetett összegek után opcióval rendelkezne a kutatási jogot elnyerő cég).

Papp Béla, a Mecsek-Öko Zrt. vezérigazgatója a pályázók névsorát nem közölte a Világgazdasággal, de azt elmondta a lapnak, hogy az öt cég közül egy kifejezetten erre a projektre alapított magyar vállalatot.

A recski bányaterület 36 millió tonnányi rézércének magja 2,35 százalékos koncentrációban helyezkedik el. Ettől távolodva a réztartalom átlagban már csak 0,8 százalékos, de a teljes rézércvagyont 159 millió tonnára becsülik. A bányában a réz mellett mintegy 11 millió tonna cink is található - számol be a Világgazdaság.

A réz világpiaci ára 2006-ban kezdett meredeken emelkedni. Az árrobbanást a szakértők a kereslet növekedésével, azt pedig Kína színesféméhségével magyarázzák.