Vágólapra másolva!
Az elmúlt évhez képest a magyar mezőgazdaság idei évének termelési kilátásai ígéretesek, ennek ellenére a K&H idén a mezőgazdasági szektorban több biztosítási ügyletet, mint tavaly - áll a cég közleményében.
Vágólapra másolva!

2004-ben megszűnt a mezőgazdasági biztosítási díjakhoz nyújtott állami támogatás, de a 2007 elejétől működő nemzeti kárenyhítési alap lehetőséget biztosít - az állam és a gazdálkodó közös kockázatvállalásával -az üzleti alapon nem biztosítható agrárkárok mérséklésére. Ennek ellenére a mezőgazdasági termőterületek biztosítottsága néhány ágazatban - például a gyümölcstermesztésben - jóval alatta marad az európai átlagnak.

A 2007-es év során közel 200 milliárd forintra tehető az a kár, ami a tavaszi fagy és jégverés következtében a termelőket sújtotta. Az idei termés azonban jónak ígérkezik Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője szerint.

"Képviselőink május végén fejezték be a jégkár biztosítások felvételét a termelőknél. Az előzetes adatok alapján úgy látjuk, hogy mintegy 30 százalékos a növekedés ennél a biztosítási típusnál 2008-ban. A jégkárok az idén a szokásosnál jóval korábban jelentkeztek, és jelentős veszteséget okoztak például a repceföldeken. Ez is magyarázza a jégkár biztosítások számának növekedését." - tette hozzá Kaszab Attila.

A K&H Biztosítónál a kártérítések folyósítása 5-10 munkanapot vesz igénybe.

Növénybiztosítások a K&H Biztosítónál

A K&H növénybiztosítása a növényi kultúrák tűz és villámcsapás. A körülbelül 220 000 hektárnyi termőterületre kötött ilyen biztosítást.

A téli fagykárbiztosítás az őszi vetésű növényekben a fagy által okozott károkat téríti meg. A biztosítónál az ilyen típusú kárigény bejelentések száma a 2003. évi nagy fagyok óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

A K&H Biztosító a mezőgazdasági biztosításokat nyújtó négy biztosítótársaság egyike. A cég piaci részesedése a mezőgazdasági biztosítások terén 2007-ben megközelítette a 10 százalékot, a növénybiztosítások területén pedig 11,6 százalék volt.

A társaság Magyarországon banki és biztosítási szférában tevékenykedik. A K&H Bank 2007 évi adózott eredménye 9,4 milliárd forint, a biztosítóé pedig 0,8 milliárd forint volt.