Új eurókötvényt bocsát ki az ÁKK

Vágólapra másolva!
A magyar állam 1,5 milliárd euró értékben kibocsátott tízéves futamidejű eurókötvényének kibocsátási hozamfelára 98 bázispont lett a 10 éves eurókamatcsere-hozam (midswap) felett - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A 99,54 százalékos árfolyamon kibocsátott eurókötvény évi 5,75 százalékos fix kamatot fizet, lejárata 2018. június 11.

Az MTI piaci forrásokból úgy értesült, hogy a kötvényre 3 milliárd eurónyi túljegyzés érkezett.

Szakértők kiemelik, hogy a költségvetésnek, hasonlóan a lakossági hitelfelvevőkhöz előnyös feltételeket biztosít a devizaadósság, hiszen a költségvetés a forintban felvett hitelekre mintegy 8 százalékos hozamot kénytelen fizetni.

A Standard & Poor's hitelminősítő "BBB plusz" besorolást adott a kötvénynek, összhangban a március óta negatív kilátással nyilvántartott szuverén magyar devizaadósság besorolásával.

A magyar kötvényt a Fitch is a magyar szuverén adósságra érvényes, közepes befektetői "BBB plusz" osztályzatba sorolta.

A hasonló futamú magyar eurókötvények jelenlegi hozamfelára 0,55-0,56 százalékpont a vonatkozó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, a lengyeleké 0,45-0,46 százalékpont, mondták az MTI-nek Londonban a Deutsche Banknál.

Az ÁKK közleménye szerint az új benchmark kötvény iránt kiemelkedő volt a befektetői érdeklődés. Több, mint 140 befektető jegyzett a papírból, amely tovább szélesítette a befektetői kört olyan országokban és régiókban - például Spanyolország, Olaszország illetve Ázsia - amelyek nem számítanak a magyar állampapírok hagyományos vásárlóinak. A jelentős túljegyzésnek köszönhetően a kötvényt az eredeti árindikációnál szűkebben sikerült árazni. Az előzetes ársáv 100-105 bázispontos hozamfelárra szólt.

A kibocsátás főszervezői a BNP Paribas, a Citigroup és az ING pénzintézetek voltak.

A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra fogja felhasználni.

Magyarország az idén második alkalommal bocsátott ki devizakötvényt. Legutóbb április 15-én adott ki, két sorozatban, összesen 350 millió svájci frank összegben.

Az egyik, a 150 millió frank összegű, ötéves futamidejű papír évi 3,5 százalékos rögzített kamatot, a másik, a 200 millió frank összegű, nyolcéves futamidejű kötvény évi 4 százalékos rögzített kamatot fizet. Az ötéves papír kibocsátási ára 100,197 százalék volt, a nyolcévesé 100,461 százalék. A kamat a rövidebb lejáratú papírnál 0,50 százalékkal, a hosszabb lejáratúnál 0,75 százalékkal haladja meg a svájci frank londoni bankközi kamatát (LIBOR) a hasonló futamidőre.

Az ÁKK előzőleg tavaly október 18-án bocsátott ki devizakötvényt, 25 milliárd jen (mintegy 150 millió euró) értékben. A tízéves lejáratú, névértéken kibocsátott értékpapír kuponja 2,11 százalék volt, vagyis a jen LIBOR fölött 0,27 százalékpont.

Eurókötvényt utoljára tavaly január 23-án adott ki Magyarország, egymilliárd euró értékben, tízéves lejáratra. Az induló hozamfelára 0,21 százalékpont volt az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, a rögzített kamatozású, tízéves lejáratú - 2017. júliusban lejáró - eurókötvény kibocsátási szelvénye, azaz kamata 4,375 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99,384 százalék volt.