Lakástámogatás 12 milliárdért

Vágólapra másolva!
Az év végéig csaknem 12 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország lakásfelújítási program pályázatainak támogatására - mondta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára Nyíregyházán pénteken.
Vágólapra másolva!

A panel-, ipari technológiával készült lakások korszerűsítésére december 31-ig 10 milliárd forint támogatást fordíthatnak a pályázók - mondta a tárca tisztségviselője, amikor megnyitotta a beruházási lehetőségeket bemutató interaktív kiállítást.

Az ökoprogramban a távfűtéses lakások hőfogyasztásának szabályozási és mérési fejlesztését segítik, 1,5 milliárd forint összeggel.

Hozzátette: a harmadik pályázati lehetőség a kémények felújítása, amire több százmillió forintos keretet biztosítanak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány döntése alapján a következő két évben is legalább évi 10-10 milliárd forint támogatással segítik a lakásfelújítási program folytatását.

Megjegyezte, hogy a korábbi panelprogramban 190 ezer lakás újítottak fel Magyarországon, s ahhoz 34,4 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetés.

Az államtitkár a kiállítás sajtótájékoztatóján kiemelte: az egyre növekvő energiaárak ellensúlyozásáért nagyobb hangsúlyt kell helyezni a takarékosságot szolgáló fejlesztési programokra.

Éppen ezért szeretnék, ha felgyorsulna a pályázás, az érintett lakóközösségek és önkormányzatok, amelyek az állami egyharmados támogatást ugyanolyan arányú saját forrással egészítik ki, minél nagyobb számban élnének a lehetőséggel az őszi idei határidőig.

Csabai Lászlóné (MSZP), Nyíregyháza polgármestere arról szólt, hogy a város elsők között csatlakozott a korábbi panelprogramhoz, a régió legnagyobb pályázó településeként év végéig 5600 otthont korszerűsítenek.

További 3400 lakást 2010-ig újítanak fel, s azzal az összes, 14 000, ipari technológiával készült otthon 68 százalékát modernizálják. Úgy vélte: 2015-17-ig a fennmaradók korszerűsítése is befejeződhet.

Kitért a szabályozható és mérhető távfűtési rendszer kialakítására is, amelynek aránya már 85 százalék Nyíregyházán, mivel korábban a lakók, a szolgáltató Nyírtávhő Kft. és az önkormányzat összefogott a megvalósításért. A még hiányzó 1400 lakásban az Új Magyarország lakásfejlesztési program támogatásával remélhetőleg rövid időn belül kiépül a rendszer - tette hozzá.