USA: 6 százalékos munkanélküliség lehet

Vágólapra másolva!
Hatszázalékos vagy magasabb munkanélküliségi rátát jósol jövő év elejére az Egyesült Államokban a The New York Times.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes liberális lap ezzel kommentálta azt a friss adatot, hogy az amerikai gazdaságban 1986 óta nem mértek olyan magas, 5,5 százalékos havi munkanélküliségi rátát, mint májusban.

Az újság szerint a munkaadók mindaddig nem fogják növelni alkalmazottaik számát, amíg nem biztosak abban, hogy a gazdaság tartósan erősödőben van.

A lap szerint a legutóbbi amerikai üzleti adatok arról tanúskodnak, hogy a gazdaságot súlyos gondok jellemzik. A szűkülő foglalkoztatottság a lakóingatlan-, a hitelpiac és a pénzügyi szektor zavaraival párosul. A magas munkanélküliségi ráta sok közgazdászt meglepett, hiszen előrejelzésekben csak 5,1 százalékos szint szerepelt.

A foglalkoztatottság leginkább a termelésben, az építési ágazatban, a kiskereskedelemben, valamint a szakmai és üzleti szolgáltatások terén esett vissza. A csökkenés mértéke túlszárnyalta a korábbi mérsékelt növekedést, amelyet például az oktatásban és az egészségügyben mértek.

A munkanélküliek száma májusban 861 ezerrel 8,5 millióra emelkedett. Egy éve számuk 6,9 millió volt.

A The New York Times szerint a hármas válság - a lakóingatlan-, a hitel- és a pénzpiaci válság - megrázta a gazdaságot. Emiatt a gazdaság növekedése csigatempóra lassult. További kedvezőtlen mozzanat a gyors energiaár-emelkedés.

Mint a lap megjegyezte, a gazdasági nehézségek a választók, egyben George Bush elnök, a törvényhozók, valamint az elnökválasztás évében az elnökjelölt-aspiránsok legfőbb gondjává váltak. Az újság szerint az adó-visszatérítési csomag májusban némileg több vásárlásra ösztönözte a fogyasztókat, a legnagyobb kiskereskedelmi láncok forgalomnövekedést rögzítettek, de elemzők szerint az óvatos vásárlók továbbra sem engedik szabadjára kiadásaikat.