Nem biztos, hogy lesz kamatemelés

Vágólapra másolva!
A legutóbbi kemény hangvételű eurójegybanki nyilatkozat ellenére sem tekinthető eldöntött ténynek az euróövezeti kamatemelés, mivel az euróövezeti gazdaság lassul, és ez önmagában mérsékelni fogja az inflációt, áll a Moody's Investors Service hétfőn kiadott londoni elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet a múlt hét végén azt mondta: "nem biztos, de lehetséges", hogy a bank a következő, júliusi kamatértekezletén "esetleg kis kamatmozdulatot tesz".

A piac ezt egyértelmű kamatemelési figyelmeztetésnek vette, aminek nyomán meglódult az euró árfolyama, és - a dollár további hirtelen gyengülését kísérve - hatalmasat drágult a múlt heti kereskedés végére a nyersolaj is.

A Moody's Londonban közzétett napi európai hitelfolyamat-elemzéseinek hétfői összeállítása szerint azonban az EKB "nyers hangvételű" szavait nem feltétlenül kísérik tettek, mivel egy esetleges kamatemelés nem hatna a jelenlegi euróövezeti áremelkedés fő okaira, viszont tovább lassítaná az egyébként is lefelé tartó gazdasági növekedést.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az elmúlt hét euróövezeti makroadatsora arra utal, hogy a globális nagybani hitelpiaci megroppanás "már kezdi kiszívni az erőt" az euróövezeti gazdaságból is.

A Moody's felidézi, hogy az OECD a minap az idei euróövezeti növekedési előrejelzését 1,7 százalékra, a jövő évit 1,4 százalékra szállította le a korábbi 1,9, illetve 2 százalékról.

Nem a fejlett ipari térség gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezete az egyetlen, amely romló kilátásokat fest a valutauniós gazdaságról.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - Londonban közzétett legutóbbi világgazdasági prognózisában szintén azt írta: egyértelművé vált, hogy a globális pénzügyi válság az euróövezetet is sújtja.

Az EIU szerint a pénzügyi problémák hatása különösen súlyos lesz azokban az euróövezeti országokban, amelyekben a gazdasági növekedés erősen függött az ingatlanpiaci fellendüléstől. Ez elsősorban Spanyolországra vonatkozik, ahol már megkezdődött az ingatlanpiac összeomlása, és ez magával ránthatja a gazdaság egészét.

Mindezek alapján az EIU az eddigi 1,6 százalékról 1,5 százaléka vette vissza az euróövezetre adott idei gazdasági növekedési előrejelzését, és 1,9 százalékról 1,8 százalékra rontotta a 2009-re szóló prognózisát, a tavalyi 2,5, és a 2006-ban mért 2,8 százalékos euróövezeti GDP-növekedés után.

A Moody's hétfői londoni elemzése szerint az euróövezetben most már a reálgazdaságban is mind feszesebbek a hitelpiaci kondíciók, az erős euró pedig a külkereskedelmi teljesítményt rontja.

A feszes hitelpiac és a gyors eurófelértékelődés kombinációja ugyanazt a növekedés-visszafogó hatást gyakorolja, mint a pénzügypolitikai szigor. A rövid távú inflációs várakozások e pillanatban magasak ugyan, a folytatódó gazdasági lassulás azonban korlátozni fogja a fogyasztói árak emelkedését, és az inflációs várakozásokat is csökkenteni fogja közép- vagy hosszú távon, áll a Moody's elemzésében, amely szerint a jelen környezetben az EKB-kamatemelés a puszta növekedést tenné kockára.

A JP Morgan befektetési ház londoni elemzői azonban nem kis részben az EKB-elnök szerintük biztos euróövezeti kamatemelést jósló kijelentése miatt emelték a Magyarországra adott jegybanki kamat-előrejelzésüket is.

A JP Morgan hétvégi londoni feltörekvő piaci elemzése szerint a ház alapeseti forgatókönyve eddig az volt, hogy az MNB a múlt havi szigorítással be is fejezte "kamatemelési miniciklusát". Mindazonáltal a JP Morgan az euróövezeti jegybank (EKB) elnökének minapi nyilatkozata előtt is 30-40 százalékos esélyt adott arra, hogy az MNB az idei harmadik negyedévben még végrehajt egy emelést.