Vágólapra másolva!
Mérséklődött a cseh gazdasági növekedés az idei első negyedévben. A GDP növekedése a január-márciusi időszakban 5,3 százalékos volt - közölték kedden a cseh statisztikai hivatalban.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év (2007) utolsó negyedében 6,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. A statisztikai hivatal még május közepén is 5,4 százalékos idei növekedéssel számolt éves mértékben. Kiderült azonban, hogy az idei első negyedév növekedése a legalacsonyabb negyedéves növekedés 2004 óta.

A cseh statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy pontosított becslési adatról van szó. A GDP növekedés mérséklődésének a legfőbb oka a hivatal szerint a kereslet csökkenése.

"Bár a további fontos keresleti szegmensek, a tőkefelhalmozás és a külkereskedelmi többlet továbbra is erőteljesen emelkedtek, a belső fogyasztás csökkenését nem tudták ellensúlyozni" - olvasható a GDP adat közléséhez kiadott elemzésben.

A gazdaság teljesítményének a növekedését az első három hónapban nagymértékben befolyásolta a foglalkoztatottság emelkedése, amely a szezonális kilengések korrekciója után is a január-márciusi időszakban 0,4 százalékkal emelkedett a tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva. Éves mértékben ez a növekedés 1,7 százalékos. A munka termelékenysége 3,6 százalékkal emelkedett. Az első negyedévben átlagban 5,197 millió ember volt alkalmazva, ami 99 ezerrel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.