Egyre magasabb a panamai átkelés árfolyama

Vágólapra másolva!
Rekordösszeget, több mint 330 ezer dollárt fizetett egy amerikai tulajdonban lévő turistahajó a Panama-csatornán való áthaladásért. Az egyre ritkább, még szabad áthajózási időszakok árverésen kelnek el mind magasabb áron.
Vágólapra másolva!

A Floridából Los Angelesbe tartó, közel 300 méter hosszú Disney Magic - a Walt Disney társaság egyik leányvállalatának sétahajója - május 16-án 331 ezer dollár kifizetése fejében haladhatott át a csatornán, amely egyébként turistaszemszögből a tengeri körutazás egyik csúcspontja.

A Panama-csatornán egyre sűrűbb a hajóforgalom. A közelmúltban három tartályhajó is 313 ezer dollárt fizetett azért, hogy használhassa a Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő, 80 kilométeres vízi utat.

Az egyre ritkább, még szabad áthajózási időszakok árverésen kelnek el mind magasabb áron; jachttulajdonosok, tengerjáró kirándulóhajók és tartályhajók üzemeltetői versengenek az átkelés jogáért. Azok a vállalatok, amelyek Ázsiából szeretnék eljuttatni árujukat az Egyesült Államok keleti partjára, hajlandók magas árat fizetni azért, hogy a Panama-csatorna igénybe vételével időt takarítsanak meg, és termékeiket ne kelljen kirakodni Mexikóban - vagy másutt Közép-Amerikában -, és a szárazföldön átszállítva a keleti oldalon újra berakodni.

Noha tavaly megkezdődött a csatorna bővítése, az előreláthatólag több mint öt milliárd dollárt felemésztő fejlesztés 2014-nél előbb nem fejeződik be. A zsúfoltság addig is csak nő: a csatornán való átkelésre 2008 első három hónapjában harmadával többet kellett várni, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.