Az olcsó olasz bor is csökkenti az árakat

Vágólapra másolva!
Még csak most virágzik a szőlő, a hegybírók szerint az idei termés jónak ígérkezik. Az enyhe tél nem okozott kárt az ültetvényekben - derül ki a Népszabadságból. A jó termés érdekében a seregélyek riasztását és kilövését is engedélyeznék ezentúl, augusztustól novemberig terjedően. Az erről szóló jogszabály hamarosan megszületik. A gazdák szerint az országba érkező olcsó olasz bor is gondot okoz, mert lenyomja az árakat. 
Vágólapra másolva!

A madarak a szokásos seregélyűző kereplőre vagy a karbidágyú hangjára már a szárnyukat sem billegtetik, hanem tovább csipegetik az édes fürtöket. Ezért kell drasztikusabb eszközökhöz folyamodni. Az is gond, hogy egyes borvidékeken - például a Balaton-felvidéken - több önkormányzat korlátozta a hangos seregélyriasztást, mert az ágyúk durrogása zavarja az üdülő vendégeket.

A Népszabadság információja szerint az idei esztendő több változást is hozott a szőlőtermesztők számára. Új szabályok vonatkoznak a kivágásra és a telepítésre. Brüsszel továbbra is szeretné, ha az uniós szőlőterületek csökkennének, ezért bonyolult számítás szerint, de viszonylag magas összeggel támogatja azokat, akik végleg szögre akasztják szőlőművelő eszközeiket.

A magyar szőlészek azonban elérték, hogy csak a jelenlegi, mintegy 82 ezer hektáros szőlőterület 8 százalékáig, azaz 6500 hektárig vehető igénybe kivágási támogatás, vagyis csak ennyire csökkenthető a terület. A borkészletekben sem a kül-, sem a belpiacon nem történt jelentős változás. Az árak és a kereslet érdemben nem változott.

Borászkörökben elterjedt, hogy a hatóságok következetes munkája meghozta az eredményt, s az elmúlt időszakban, mintegy félmillió hektoliter gyanús eredetű bort vontak ki a piacról. Szabó János, a Budapest Bank agrárszakértője szerint az egyes boripari vállalkozások abban érdekeltek, hogy mesterségesen alacsonyan tartsák a hazai árszínvonalat. Információi szerint az Olaszországba tejet szállító kamionokban a visszaúton gyenge minőségű olasz bort hoznak. Ezt a hazai vállalkozók legálisan palackozzák. Származási helyét, EU-minősítéssel, és többnyire fantázianévvel látják ez és áruházláncokban hozzák forgalomba.