Megtévesztőek a magánnyugdíjpénztári egyenlegek

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, minden korábbi ígéret ellenére még az idén is érzékelnek gondokat a magán-nyugdíjpénztári tagok a tavaly januárban indított központosított bevallás miatt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és az adóhivatal szükségesnek tartotta közös közleményben felhívni a figyelmet arra, hogy a magánnyugdíjpénztárak által 2008. június 30-áig kiküldött egyéni számlaértesítők nem feltétlenül a valós helyzetet tükrözik majd.

A 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait teljes egészében az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján. Az értesítők az eddig lekönyvelt tételeket mutatják, amelyek így várhatóan sokszor nem egyeznek meg a foglalkoztató által a 2007-es naptári évre bevallott és befizetett tagdíjak teljes összegével.

Persze - mint arról az elektronikus informálódást lehetővé tevő pénztárak beszámoltak - az egyenleg igazán azokat téveszti meg, akik az informálódással nem várták meg a postán érkező értesítőt. Utóbbiakban ugyanis a PSZÁF által közzétettek szerint az egyéni számlákon 2007. évre ténylegesen jóváírt tagdíj és hozam összege mellett a kasszák tájékoztatásként közlik a hozzájuk az idén beérkezett, de 2007-re vonatkozó tagdíjbevallási és -befizetési adatokat is. Ezek viszont kizárólag tájékoztató jellegűek, a valódi adatok a 2009-ben kiküldött, az idei évre vonatkozó számlaértesítőben szerepelnek majd könyvelt tételként.

Az APEH hangsúlyozza, hogy 2007 január óta folyamatosan és zavartalanul megtörtént a tagdíjbefizetések átutalása a magánnyugdíjpénztárakhoz. Az új rendszerre történő átállás kezdeti technikai nehézségei miatt csak a bevallási adatok érkeztek késéssel a pénztárakhoz. A kasszák az azonosítatlan tagdíjakat is befektetik és a befektetések hozamát a folyamatos azonosítás után a tagok egyéni számláján jóváírják, ezért a pénztártagokat ebből fakadó veszteség nem érheti. Persze más a helyzet a választható portfólióra áttért kasszák esetében, ezeknél ugyanis nincs mód a választott portfólióba fektetni az azonosítás előtt - írja a Napi Gazdaság.