Csökkenhet az olaj ára

Vágólapra másolva!
Magyar elemzők szerint az olaj ára valószínűleg némileg mérséklődik az idén, ám nem tudni, hogy ez mikor következik be, és milyen árszint alakul ki. Amerikai befektetők aggodalommal figyelik, hogyan küzd meg a Fed az egyre növekvő árnyomással, amelyet egyebek között a rekordszinten alakuló olajár okoz.
Vágólapra másolva!

A kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ugyanakkor pénteken, az idén már a harmadik alkalommal, mérsékelte a nyersolaj idei világkeresletére vonatkozó prognózisát, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig az energia- és élelmiszerárak emelkedéséről Gordon Brown brit kormányfővel.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője az olajár emelkedés léggömbje előbb-utóbb kipukkan, azt azonban, hogy mikor és milyen árszinten, nem lehet megmondani, mert irracionális folyamatról van szó. Véleménye szerint az árcsökkenés még az idén bekövetkezik, jóval azelőtt, hogy az olaj hordónkénti ára elérné a 200 dollárt. Úgy vélte, az árat nem az olaj hiánya mozgatja, hiszen elegendő van belőle a piacon

Szerinte 200 dollárig biztosan nem nő a hordónkénti ár, s az is kétséges, hogy az esés előtt eléri-e a sokak által prognosztizált 150 dollárt. Azt azonban nem zárja ki, hogy lufi kipukkanása előtt még lesz egy olyan gyorsuló szakasz, amikor az ár tovább emelkedik. Konszolidált árként az elemző 50-90 dolláros szintet határozott meg.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója kifejtette: ha lesz is korrekció az árat illetően, akkor az továbbra is jóval magasabb lesz 25-30 dollárnál, mint amit a korábbi években, például 2003 előtt megszoktunk.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken, az idén már a harmadik alkalommal mérsékelte a nyersolaj idei világkeresletére vonatkozó prognózisát.

Az OPEC egyidejűleg közölte, hogy az igényeket meghaladó mennyiségben hoz felszínre nyersolajat, tehát a jelenleg kitermelt mennyiség Szaúd-Arábia többlet mennyiségével együtt a harmadik negyedévben a készletek növekedéséhez fog vezetni.

A világ olajkereslete napi 1,1 millió hordóval növekszik majd az idén, 60 ezer hordóval kevesebbel, mint amekkora mennyiség a megelőző prognózisban szerepelt. Az OPEC keresleti prognózisát legutóbb májusban és februárban módosította lefelé.

Az amerikai gazdaság lassulása és a nyersolaj árának emelkedése fékezi a legfejlettebb országok (OECD) keresletét, míg Kína, a Közel-kelet, Latin-Amerika és India kereslete növekszik az év hátralévő részében - olvasható a jelentésben.

Pénteken 136 dollár felett stabilizálódott a kőolaj ára a szabadpiacon, a befektetők aggódnak az ellátás miatt, mivel az OPEC tag Nigériában sztrájkra készülnek az olajmunkások.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 136,73 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 1 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent ugyancsak júliusi szállításra 21 centtel csökkent 137,01 dollárra.