Nem sugallt minimális meggyárat a terméktanács

Vágólapra másolva!
A Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) nem sugallt sem a felvásárlóknak, sem a termelőnek minimál árat a meggy átvételére - szögezte le a szakmai szervezet elnöke pénteken az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Szabó József azt követően nyilatkozott, hogy piaci szereplők között elterjedtek olyan hírek, miszerint a szakmaközi szervezet 60 forintos minimál árat ajánlott volna a piaci szereplőknek az idén a meggy átvételére.

A szakember szerint ahhoz, hogy a meggytermelés rentábilis legyen a gyümölcstermesztőknek, 140-150 forintot kellene kapniuk egy kiló meggyért. Ezen az áron azonban nincs tényleges kereslet, ezért az elnök új piacok felkutatását ajánlja a termelőknek és a feldolgozóknak.

Szabó József emlékeztetett arra: a hónap elején Németországban ismét megrendezték az európai meggypiaci termésbecslő és helyzetértékelő konferenciát, amelynek végső megállapítása szerint 2008-ban Európában mintegy 300 ezer tonna körüli meggytermés várható. Ez 10-15 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt három év átlaga, így semmi nem indokolja, hogy Magyarországon alacsonyak legyenek az átvételi árak.

A FruitVeb elnöke ugyanakkor elismerte, hogy belföldön - az európaitól eltérő módon - az idén az elmúlt évekénél magasabb termés várható. Tavaly a fagykár miatt csak mintegy 40-45 ezer tonna meggyet takarítottak be, idén mintegy 60 ezer tonna körüli termés várható.