Elfogadták a Bosnyák téri Mundo terveit

Vágólapra másolva!
Elhárult egy jelentős akadály a Zugló új központjává fejlesztendő Bosnyák tér átépítése elől. A budapesti tervtanácsnak az új koncepció már tetszik, így a jövő év első felében megindulhat a városközpont építése.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a Bosnyák téri Mundo Városközpont terveit a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács - közölte a lengyel Echo Investment beruházó az MTI-vel. A hatályos szabályozás szerint a tervtanács csak véleményezheti a terveket, döntési joga nincs. A gyakorlatban az engedélyt kiadó építési hatóság többnyire figyelembe veszi a szakmai testület véleményét.

A közlemény kiemeli, hogy a főként építészeti funkciókat hangsúlyozó 2007. novemberi tervtanácsi prezentáció óta a koncepció alapjaiban nem módosult, a most bemutatott tervek részleteikben kidolgozottabbak lettek.

A Bánáti és Hartvig Építésziroda, valamint a Mofo Architects közös munkáját a 2007. július 11-i összevont fővárosi és kerületi tervtanács gyakorlatilag teljes egészében elutasította. A szakmai grémium döntését azzal indokolta, hogy a szigetszerűen elzárkózó épületegyüttes koncepciója az önkormányzat által kiírt ötletpályázat eredményét figyelmen kívül hagyta - zárt, túlzottan nagy tömegeivel lehetetlenné téve a valódi városi közterek kialakulását.

A tervek második, november 7-i tervtanácsi vitáján a zsűri tagjai szinte kivétel nélkül támogatták az új megoldásokat, bár számos ponton további módosításokat javasoltak. Akkor Hartvig Lajos a tervek ismertetése során elmondta, hogy fő céljuk egyfelől az épületegyüttes fellazítása, megnyitása, a tömegek tagolása, a léptékek összehangolása volt.

Másfelől a telepítést úgy változtatták meg, hogy a komplexum egésze és egyes elemei egyaránt szorosabb kapcsolatban legyenek a város környező részeivel, tereivel, közlekedési csomópontjaival. "Nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy a Bosnyák teret egy élhető és látványos közösségi térré varázsoljuk Zugló és a környező kerületek lakosai számára" - emelte ki Hartvig Lajos a múlt heti pozitív tervtanácsi döntés után.

Az Echo Investment 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet, ahol egy közösségi térként szolgáló városközpontot kíván építeni.

A 40 milliárd forint összértékű beruházás a tervek szerint 65 ezer négyzetméter alapterületű kereskedelmi egységet és 30 ezer négyzetméter irodát foglal majd magában. A bevásárlóközpont 2000 (köztük 400 P+R), az irodakomplexum pedig 500 parkolóhelyet biztosít majd. A beruházó nagy hangsúlyt fektet a városközpontot környező utcák fejlesztésére is, hogy a környéken várhatóan megnövekedő forgalommal együtt kedvező közlekedési feltételeket biztosítson a központba érkezők számára.

A Mundo Városközpont építése 2009 tavaszán kezdődik, első fázisának átadása 2011 második félévében várható. A fő kivitelező kiválasztását célzó tendert várhatóan 2008 őszén írják ki.

Forrás: [origo]
Belülről ilyen lesz