Gyerekekkel dolgoztatott az indiai varroda

Vágólapra másolva!
A brit Primark ruházati cég azzal vádolta meg három indiai bázisú beszállítóját, hogy gyermekek munkaerejét is bevetették a gyártás során. A termékeket később Nagy-Britanniában dobták piacra.
Vágólapra másolva!

A Primark belső nyomozása világított rá, hogy az alvállalkozók bizonyos esetekben gyerekeket is alkalmaztak varrodai munkára Indiában. A cég egyéb, munkafeltételekkel kapcsolatos hiányosságra is rábukkant, amelyeket a szigetországban "nem helyeselnek".

"A szabályok ilyen durva megszegését igen súlyosan kezeljük" - idézi a Primark közleményét a BBC. "A Primark semmilyen körülmények között nem járul hozzá efféle tevékenységhez, végezzék azt akár a beszállítónál, vagy valamelyik alvállalkozónál" - fogalmaz a cég.

A fogyasztók részéről az utóbbi időben egyre nagyobb kereslet mutatkozik az etikus módon előállított termékek iránt, ami reflektorfényt irányít a bérekre és a munkakörülményekre is. Az Egyesült Királyságban nem egészen egy éve nagy botrányt kavart, hogy az Observer felvételt készített egy 10 éves kisfiúrúl, aki a Gap nevű divatcégnek varrt éppen ruhát, és aki testi fenyítésről is beszámolt. A cég ezután megsemmisítette a gyermekmunka-gyanús ruhadarabokat.