Egyre jobban eladósodunk

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ez év április végi adatsora szerint jelentősen emelkedik a lakosság devizaadóssága a bankok felé, míg a lakossági forinthitelek állománya csökkenő tendenciát mutat. Összességében a lakosság hiteleinek értéke forintban mintegy 5 769 milliárd forint volt ez év április végén, ez mintegy 30 százalékos növekedés egy év alatt.
Vágólapra másolva!

A háztartások devizahiteleinek összege az idén április végén 3 669,06 milliárd forintra rúgott, míg 2007 végén 3 188, 88 milliárd forint volt, nettó forinthiteleinek állománya 2008 április végén 2 109,663 milliárd forintot tett ki, szemben a 2007 végi 2 168,717 milliárd forinttal.

Tavaly április végén a lakosság devizahiteleinek összege 2 221,40 milliárd forint volt, vagyis egy év alatt több, mint 50 százalékkal emelkedett, miközben a forinthitelek összege a 2007 áprilisi 2 229,432 milliárd forintról több mint 100 milliárd forinttal csökkent egy év alatt.

A lakossági hitelek növekedése az elmúlt években jelentős dinamikát mutat és folyamatosan felveti a kérdést, hogy miként befolyásolja ez a banki portfóliókat a PSZÁF adatai szerint nem figyelhető meg a banki hitelportfólió romlása - a hitelfelvevők visszafizetési képességének csökkenése. A bankok portfoliója tavaly a felügyeleti statisztika szerint javult. 2007 végén az egy évvel korábbi 92,7 százalékkal szemben a minősítési kötelezettség alá tartozó állomány 94,6 százaléka volt problémamentes.

Mást mutat ugyanakkor a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) nyilvántartása. A KHR hírlevele szerint az új lakossági mulasztások száma 2007-ben átlépte a 200 ezret, így több mint duplája az előző évinek, míg az idén az első negyedévben a lakossági rendszerbe rekord számú - 82 ezer darab - új mulasztás került.

A szakemberek ezzel együtt a magyar lakosság eladósodottságát összességében nem tartják veszélyesnek, bár az egy háztartásra jutó eladósodottság mértéke - a rendelkezésre álló jövedelem és az adósságszolgálati teher aránya - 13 százalék, ami az uniós átlag fölött van.

A lakosság eladósodottságával foglalkozni kell, de nincs vészhelyzet, hiszen az eladósodottság csupán negyede-fele a fejlett országokénak - mondta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára egy tavaly decemberi sajtótájékoztatón. Ugyanakkor intő jelnek nevezte, hogy a lakossági hitelfelvevők törlesztési kötelezettsége magas.