Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben tízszeresére emelkedett a kén ára, a műtrágya iránti kereslet növekedése drágítja az alapanyagot. Az egyetlen, az iparágban érdekelt magyar cég egyelőre nem érzi a világpiaci ármozgást - írja a szerdai Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság információi szerint ha valaki gyorsan akar meggazdagodni, az vegyen tonnaszám ként - ez szűrhető le az amerikai ICIS vegyipari árfigyelő szolgálat friss előrejelzéséből. Az elmúlt egy évben ugyanis a kén ára tízszeresére, a tonnánkénti ötven dollárról ötszázra ugrott, s az év második felére már kilencszáz-ezer dolláron veszik fel a megrendeléseket a gyártók. Az év előrehaladtával a kén kereslete egyre erősödni fog, s éppen ez ami a gyors árnövekedés hátterében áll - világít a jelenség hátterére Stephen Burns, az ICIS szerkesztője.

A kőolaj-finomítás, a petróleumgyártás melléktermékeként keletkező kén azért értékelődött fel hirtelen, mert ebből állítják elő a kénsavat, amely viszont a műtrágyagyártásban és fémmegmunkálásban nélkülözhetetlen. Mindkét ágazat termékei iránt óriási, szinte kielégíthetetlen kereslet tapasztalható az utóbbi időben, ez repítette az égbe az árakat is. Az olajfinomítók termelésének visszaesése is árfelhajtó tényezőként jelentkezett.

Az élelmiszer-készletek rohamos csökkenése, a gabonák, a bioüzemanyaggá alakítható haszonnövények iránti igények gyors felfutása a műtrágyagyártók malmára hajtotta a vizet. A termésfokozó szerekre az Egyesült Államokban például egy idény alatt átlagosan 65 százalékkal költöttek többet a famerek. Az agráriumban ez a legmagasabb növekedési ütem az összes költségtényező közül, még a 43 százalékos energiadrágulást is felülmúlja.