Az indokoltnál borúlátóbb az amerikai hangulat

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak hangulata jóval borúlátóbb a gazdasági kilátások kapcsán, mint azt a gazdaság állapota indokolná - írta a szerdai The Washington Post.
Vágólapra másolva!

A különböző felmérések szerint az Egyesült Államok lakossága úgy érzi, a gazdaság nem egyszerűen rossz, hanem szörnyű állapotban van. A fogyasztói bizalom 30 éve nem volt olyan alacsony, mint most, csak az amerikaiak 12 százaléka bizakodó. Az interneten nem ritka az olyan vélemény, hogy a jelenlegi helyzet a 1930-as évek eleji nagy válsághoz hasonlítható.

A valóság azonban más - állapítja meg a liberális The Washington Post. A gazdaság egyáltalán nem teljesít annyira rosszul. Elképzelhető, hogy recesszió van, a pénzpiacokat hónapok óta zavarok jellemzik, a helyzet mégis kedvezőbb, mint az 1990-es vagy a 2001-es recesszió idején volt. A munkahelyek száma eddig nem csökkent olyan nagy mértékben, a munkanélküliség viszonylag még mindig alacsony, és a hazai össztermék is növekszik. A mutatók meg sem közelítik az egykori világválság idején rögzített értékeket, de még a súlyos 1982-83-as recessziótól is távol áll a helyzet. Ennek ellenére az amerikaiak legutoljára 1980-ban voltak annyira borúlátók, mint ma. Akkor a munkanélküliségi ráta 7,5 százalék, az infláció 14,4 százalék volt, ma 5,5, illetve 4,2 százalék.

Az újság szerint több gazdasági szakember attól tart, hogy a pesszimista hangulat önbeteljesítő jóslat lesz, mivel az amerikai gazdaságot kétharmad részben a fogyasztói költekezés hajtja: ha az emberek negatív várakozásaik miatt lényegesen visszafogják vásárlásaikat, az a gazdaság kibocsátási ütemének meredekebb csökkenéséhez fog vezetni.

Michael Feroli, a J. P. Morgan Chase bank közgazdásza szerint az a magyarázat, hogy míg az 5-ről 7 százalékosra növekvő munkanélküliség csak a lakosságnak a 2 százalékát érinti, addig a benzin és az élelmiszerek drágulása mindenkinek elrontja a kedvét. Más elemzők szerint az indokoltnál borúlátóbb hangulatban szerepet játszik a hitelválság, amely a pénzpiac egyik szektorát a másik után húzta le. Ugyancsak szerepe van a lakóingatlanok értékcsökkenésének, amit sokan vagyonvesztésként élnek meg - írta a Washington Post.