Megregulázná az USA az olajspekulánsokat

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban tervek készülnek a határidős olajkereskedelem korlátozására, amelyhez a londoni elektronikus tőzsdének is alkalmazkodnia kell, jelentette be az USA árutőzsdei hatósága (Commodity Future Trading Commission). A szabályozók szerint ezáltal megelőzhető lenne, hogy egyetlen személy mozgassa az árakat.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben vita tárgyát képezi, hogy az árak emelkedésében valójában mekkora szerepe van a kereslet-kínálat viszonyának és a befektetési céllal nyersolajat vásároló spekulánsoknak. Az emelkedésért sokan a nagy befektetők, bankóriások és árfolyamfedezeti alapok spekulációit okolják.

A befektetőket az általános árutőzsdei drágulás, így az élelmiszerek áremelkedése miatt is felelőssé teszik, mondván, olyan árakat alakítottak ki a piacokon, amelyek messze meghaladják a kereslet-kínálat viszonyai által indokoltakat. Mindez összefügg a dollár gyengeségével és a recessziós félelmekkel, mivel az olajat - és általában az árutőzsdét - afféle menedékként kezelték a befektetők.

Ősztől jöhet a szigor

A most megpedzett tervezet szerint már idén októbertől szigorúbban korlátokoznák az egyéni befektetői pozíciókat az olajkontraktusokban - értesült a BBC. Az intézkedések részeként az európai hatóságok kereskedelmi adatokat osztanak majd meg a tengerentúli piaccal, a nagyobb átláthatóság és a piaci manipulációk visszaszorítása érdekében.

Az olaj drágulása napjainkra olyan szintre jutott, hogy az már nemcsak az USA, hanem a világ gazdaságát is veszélyezteti. Miközben számosan a kitermelés növelésére sürgetik az olajtermelő országokat, az elemzők már a keresletnövekedés megtorpanásáról beszélnek. A világ számos országában - különösen a szállításban érdekelt vállalkozók - tüntettek, tüntetnek a magas üzemanyagárak miatt, és például a légitársaságok is óriási veszteségekről számolnak be a szintén az égbe szökő kerozinárak miatt. Mindemellett már egyes OPEC-országok is jelezték: ezen az áron már nekik sem éri meg eladni az olajat.

Bush vs. Bush

Eközben Bush elnök valószínűleg már szerdán azt fogja ajánlani a kongresszusnak, hogy oldja föl az Államok tengerparti olajkitermelésre vonatkozó 1990 óta érvényes tiltását. A kérdés pikantériáját az adja, hogy a Bush-családban ez érzékeny terület, a tilalmat ugyanis idősebb George Bush rendelte el. "Az elnök úgy véli, a kongresszusnak nincs vesztegetni való ideje" - idézi a The New York Times a Fehér Ház szóvivőjét. Az ifjabb Bush 2006-ban terjesztette ki a fúrási tevékenység engedélyezését a Mexikói-öbölben, korábban pedig az alaszkai természetvédelmi területek kitermelési célú megnyitása mellett kardoskodott.