TEÁOR mentes lehet a cégjegyzék

Vágólapra másolva!
Akár TEÁOR-számtól mentes is lehet a cégjegyzék, legalábbis most ebben gondolkodnak a szakemberek. Ezáltal komoly adminisztratív tehertől és költségektől mentesülnének a cégbíróságok, illetve a gazdasági társaságok - derül ki a Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi és rendészeti tárcánál fontolgatják, valóban szükséges-e a TEÁOR-számok feltüntetése a cégjegyzékben - tudta meg a Világgazdaság. Gadó Gábor szakállamtitkár hangsúlyozta: első lépésként mindenképpen megvizsgálják, hogy a piac számára mi a hasznos megoldás.

A szakmakódok cégjegyzékből való esetleges törlése nem érintené a vállalkozásoknak a KSH-val, illetve az adóhivatallal szemben fennálló ilyen irányú kötelezettségét.A társasági szerződésekben a főtevékenység mellett már ma sem kell jelezni a TEÁOR-t.

A cégbírósághoz benyújtandó bejegyzési kérelemben viszont szerepeltetni kell, és ennek alapján kerül be a szám a cégjegyzékbe. A tárca elképzelései szerint a jövőben elegendő lenne, ha csak a cégbejegyzési beadványhoz csatolandó adó- és statisztikai szám iránti kérelem tartalmazná a TEÁOR-számot. A megfelelő besorolásokat ez év január elsejétől minden tagállamban alkalmazni kellene.