Többet vásárlunk bankkártyával

Vágólapra másolva!
A magyarok 2007-ben már több alkalommal használták bankkártyájukat vásárlásra, mint készpénzfelvételre.
Vágólapra másolva!

A MasterCard Europe csütörtöki közleménye szerint Magyarország "vízválasztóhoz" érkezett a bankkártya használatában: míg 2006-ban az MNB adatai szerint az ATM-használat még 10 milliós előnyben volt a kereskedői terminálokon végzett műveletekhez képest (109 millió ATM művelet állt szemben 99 millió POS művelettel), 2007 végére a vásárlási tranzakciók kerültek többségbe (116 millió ATM művelet, 126 millió POS művelet). A magyar kártyabirtokosok plasztikjukat készpénzfelvételre átlagosan 14-szer, vásárlásra 15-ször használták.

Ráadásul az elmúlt három esztendőt vizsgálva tavaly nőtt a legnagyobb mértékben - a 2005. évi 11 százalék és a 2006. évi 23 százalék után 27 százalékkal - a kártyás vásárlások száma, tehát gyorsuló tendencia tapasztalható - idézi a közlemény Zdenek Housert, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatóját. A készpénzfelvételek száma ugyanakkor csupán 6 százalékkal emelkedett.

A nemzetközi kártyatársaság szerint azonban hiába nő a kártyás fizetési hajlandóság ilyen látványos mértékben, ha továbbra is kevés a kártyaelfogadó kereskedő. Magyarországon 2007 végén az elfogadást biztosító üzletek száma alig 30 ezret tett ki, nem érte el a kívánatos szint 50 százalékát. A MasterCard regionális vezetője elsősorban a kisboltokban, saját tulajdonú üzletekben látja a növekedés lehetőségét. A MasterCard ezért az idén széles körű elfogadói kampány elindítását tervezi a kereskedők körében annak érdekében, hogy az alacsony lefedettségű kiskereskedői szektorban is népszerűsítse a kártyaelfogadást.