Őszig titkos a Mercedes támogatása

2008.06.20. 15:24

 - A magyarországi Mercedes-beruházásnak adandó magyar támogatás négy év alatt meg fog térülni azokból az adóbevételekből, amelyek a támogatás révén megvalósuló beruházásból származnak majd - mondta újságíróknak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben.

- Érzékelem, folyik a találgatás, hogy a kormány az adófizetők pénzéből mennyivel támogatja a beruházást - indokolta az Európai Unió csúcstalálkozóján résztvevő kormányfő, hogy erre a kérdésre is kitér a sajtónak adott tájékoztatásában.

Mint mondta, tartják magukat ahhoz a főszabályhoz, hogy amíg nincs végső megállapodás mindenkivel - beleértve az EU-val -, addig a részletekről nem beszélnek. A magyar kormány rendelkezésére álló adatokból azonban - tette hozzá -, világos, hogy a magyar támogatás négy év alatt meg fog térülni a majdani adóbevételekből.

- Vagyis a legközvetlenebb módon is olyan jó hozamú beruházást támogatunk, amelynek nem csak a hosszú távú iparpolitikai, foglalkoztatáspolitikai hatásai kedvezők, hanem mint a legegyszerűbb pénzügyi befektetés is kifejezetten kedvező Magyarország számára - jelentette ki Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc sajtóértekezleten elmondta még, hogy, "az adható legnagyobb támogatást kínáltuk a német cégnek." A Világgazdaság információi szerint nemcsak a magyarok, hanem az uniós versenytársak - a románok és a lengyelek - is elmentek a plafonig.

Annyit adtunk, amennyit az EU enged

A maximális támogatási értéket az EU szabályozza: az adott régió fejlettségétől és az ágazattól függően lehet a beruházási érték egy meghatározott százaléka. Kecskemét az elmaradott térségnek számító - így a megengedett maximális támogathatóságú - Dél-Alföldön van, ugyanakkor az autóipari beruházások nem tartoznak a legkedvezményezettebb szektorok közé. Így összességében a beruházási érték mintegy 22-25 százalékát kínálhatta Kecskeméten a Mercedes személyautógyár-beruházásához az állam.

Ha az egy új munkahelyre jutó szubvenció összegét vesszük összehasonlítási alapul, akkor a Mercedes 16 millió forintos támogatást kaphat. Ez elmarad ugyan az eddigi rekordnak számító, az Asahi Glassnak 2005-ben adott 18,4 milliótól, ám meghaladja a Hankooknak ugyanabban az évben nyújtott 10,5 millió forint/teremtett munkahely értéket.

Ráadásul az elmúlt esztendőkben egyre csökkent a magyarok által kínált támogatási intenzitás (a támogatástartalom és az elszámolható költségek jelenértékének a hányadosa, százalékos formában kifejezve); tavaly a legnagyobb ilyen összeg 2,53 millió forint/munkahely volt - tájékoztat a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK