Romániában épít erőművet a GE Energy

Vágólapra másolva!
Románia is rákapcsol az áramtermelő kapacitások fejlesztésére. Az ország legnagyobb olaj- és gázipari csoportja, a Petrom új, 860 megawattos gázüzemű erőművéhez a GE Energy szállítja majd a gázturbinákat. Az építkezés a Petrom olajfinomítójában, a Bukaresttől mintegy 60 kilométerre található Braziban jövőre indul, az erőmű a térségben az egyik legnagyobb lesz.
Vágólapra másolva!

Az erőmű 2011-ben kezdi meg az országos energiahálózat ellátását, a létesítmény egyike lesz Kelet-Európa leghatékonyabb erőműveinek. Az új projekt Románia legnagyobb beruházása az energetikai szektor területén az 1989-ben megkezdett Csernavoda-2 nukleáris erőmű építése óta. A projekt egyben a Petrom és anyavállalata, az OMV belépését is jelenti az energiatermelési iparágba. Az erőmű által termelt energia közel 20 százalékát a Petrom saját üzemi tevékenysége folyamán használja fel, a maradékot pedig eladja az országos energiahálózat számára.

A tervek szerint a GE Energy és konzorciumi partnere, a Metka (Metal Constructions of Greece, S.A.) közösen építik meg az erőművet. A konzorcium vezetőjeként, a berendezés leszállításán túlmenően a GE a projekt menedzsmentjében és az üzembe-helyezésben is részt vesz. Az energetikai projektek kivitelezésével foglalkozó Metka pedig alkatrészeket szállít, és biztosítja a gépészeti, kivitelezési szolgáltatásokat.