Olajmegvonással fenyegeti Európát Chavez

Vágólapra másolva!
Venezuela nem ad el több olajat Európának, ha az öreg kontinens országai elfogadják azt az új bevándorlási szabályozást, amelyet széles körben kritizálnak Latin-Amerikában és az emberjogi szervezetek. Az Európai Unió törvényhozói a héten határoztak úgy, hogy az illegális bevándorlókat akár 18 hónapig is fogva lehet tartani, és akár 5 évre is ki lehet tiltani az országból.
Vágólapra másolva!

"Nem tudunk karba tett kézzel várakozni" - idézte Chavez szavait az amerikai CNBC hírportál. "Venezuelai olaj nem megy olyan országokba, amelyek elfogadják ezt a gyalázatos direktívát" - tette hozzá Venezuela elnöke, és a térség más vezetőit is a szabályozás elleni fellépésre szólította föl. A bolíviai elnök, Evo Morales szerint az új európai szabályozás rasszista.

Európában több millió dél-amerikai bevándorló él, sokuk a nyomorgó andoki régiókból és a háború sujtotta Kolumbiából. Dél-Amerikát évszázadokon keresztül több európai nemzet is gyarmatosította, a függetlenség elnyerése után pedig a huszadik század nagy gazdasági válságai és háborúi miatt sok Európai ismét Latin-Amerika felé vette az irányt.

Kína felé fordulva

A venezuelai államfő rendszeresen előveszi az olajszállítások leállításának témáját, de eddig még nem váltotta be fenyegetéseit - ezzel ugyanis egyúttal óriási bevételekről mondana le. Chavez már az Egyesült Államok számára is kilátásba helyezte az olajexport felfüggesztését, annak ellenére, hogy az USA messze a legnagyobb vásárlója. Venezuela a világ egyik legjelentősebb nyersolajtermelője, így a szállítások kiesése érzékenyen érintené az egész világpiacot. Chavez mindemellett igyekszik átalakítani országa külkapcsolatait, mind nagyobb részt biztosítva az olajexportból például Kínának.

Chavez efféle megnyilvánulásai okoztak már kisebb-nagyobb áremelkedéseket a piacon, de most úgy tűnik, nem veszik túlságosan komolyan. A kereskedők inkább a kínai eseményekre figyelnek, ahol az üzemanyagárak emelkedése miatt már a keresletnövekedés lassulásától lehet tartani. A kínai központi vezetés tavaly novemberben, egy 11 százalékos emelés után befagyasztotta az üzemanyagárakat, de csütörtökön váratlanul egy újabb, 18 százalékos emelést jelentett be.