Kivonul az AAA Auto Lengyelországból

Vágólapra másolva!
Megszünteti lengyelországi üzletágát az AAA Auto Group N.V. a pénteki igazgatósági határozata alapján.
Vágólapra másolva!

A BÉT hivatalos honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a csoport nyereségességének visszaállítását célzó irányváltó stratégia részeként számolja fel a lengyelországi üzletágat.

A döntést elsősorban az üzletág veszteséges működése, illetve az autók egyedi importja miatt kialakult igen kedvezőtlen és torz piaci viszonyok indokolják. Az említett körülmények miatt a lengyelországi üzletág nyereségessé tétele egy rendkívül bonyolult, hosszadalmas és tőkeigényes folyamat lenne.

A három lengyelországi telephelyből kettőt (Piaseczno-Varsó és Dabrowa Gornicza) június 30-án zárják be, míg a harmadik (Lodz) telephelyen a járműértékesítés a meglévő készlet eladása érdekében augusztus 15-ig tart. A bezárás eredményeként a csoport munkaerő-állománya június végére csaknem 2.600 főre csökken.

A csoport pénzügyi helyzetének megszilárdítása érdekében az igazgatóság határozatot hozott arról is, hogy az AAA AUTO már meglévő, nagyobb nyereséget termelő csehországi, szlovákiai és magyarországi piacai a jövőben nagyobb figyelmet kapnak, valamint megerősítette az orosz piacra való belépéséről hozott korábbi határozatát.

Az igazgatóság döntést hozott arról, hogy a 2009-2010 utánra tervezett oroszországi piacra lépéshez tanácsadót és stratégiai partnert választ. Az oroszországi terjeszkedést a piac részletes és alapos elemzése fogja megelőzni.

Az ülésen szintén jóváhagytak egy, a romániai üzletág üzleti eredményeinek javítása érdekében kidolgozott nyereségességi tervet. Ennek értelmében a társaság a jövőben szorosan figyelemmel kíséri a romániai üzletág teljesítményét, és az elért eredmények áttekintését követően 2009 júniusáig döntést hoz annak működtetéséről.

A feleslegesnek minősített ingatlanok eladásán túl az igazgatóság döntést hozott a csoport tulajdonában lévő ingatlanportfolió többségének értékesítéséről is.

A használt autók értékesítésével foglalkozó AAA AUTO Group N.V. 2007-ben 470 millió euró árbevételt ért el, 34,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg a nettó eredmény 4,9 millió eurós veszteséget mutatott.

A társaság nem auditált, konszolidált gyorsjelentése szerint a veszteség oka, hogy egy év alatt jelentősen, 25-ről 45-re növekedett a cég telephelyeinek száma, ami azonnali kiadásokkal járt, de a cég nyereségét csak több hónapos késéssel növeli.