Kisebb területen, de több a málna

Vágólapra másolva!
Minőségileg jó málnatermés várható Nógrád megyében, a problémát az okozza, hogy az utóbbi nyolc évben 60 százalékkal csökkent a termőterület - mondta a megye legnagyobb átvevő cégének vezetője.
Vágólapra másolva!

Tóth József, a nézsai Frigoland Hűtő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a napokban kezdték meg a felvásárlást, a ribiszke ára 100, a málna ára 300 forinttal indult. A piros ribiszke kilóját jelenleg 80, a feketéét 130 forintért veszik át, a fertődi málna kilója már 400, a malling fajtáé pedig 360 forint.

Az igazgató elmondta, hogy 2000-hez viszonyítva mintegy 60 százalékkal csökkent Nyugat-Nógrádban a termőterület. Az ültetvényeket megtizedelte a 2006-os aszályos, majd a múlt évi fagykáros és aszályos időszak is - tette hozzá.

Tóth József azt is problémának nevezte, hogy Magyarországon az uniós csatlakozással megszűntek a kilóra vetített kiegészítő támogatások, a versenytárs Szerbia ugyanakkor vámmentesen, így alacsonyabb árakkal szállítja a málnát, mindez rontotta a magyar málna piaci pozícióját. A bogyósgyümölcsök szüretét július közepén fejezik be Nógrádban.