Milliárdokat vittek el a multik

Vágólapra másolva!
A magyar biztosítási szakma óvatos becslések szerint nagyjából 5 milliárd forintnyi díjbevételt vesztett el azzal, hogy hazánk uniós csatlakozását követően számos multinacionális vállalkozás élt a lehetőséggel és külföldi partnernél biztosította a magyar leánycég vagyonelemeit - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Mint az az Union Biztosító és az UFS Group pénteki tájékoztatóján elhangzott, a hazai - lakosságival együtt - 70-80 milliárd forintosra becsült vagyon- és felelősségbiztosítási piac kárhányada, káralakulása az európai szintnél kedvezőbb, ám ebben komoly szerepe van annak, hogy a meglévő állomány esetében is jelentős az alulbiztosítottság. A hazai vállalkozások közel negyedének van egyáltalán biztosítása, ezért a piac további fejlődése nagyban függ attól, hogy mennyire növekszik a biztosítási kultúra hazánkban.

Ami a díjakat illeti: a magyar piacon az uniós átlaghoz képest nyomott árakon lehet biztosítást kötni, a szakértők szerint ez a magyarázata annak, hogy a már említett megállapodásokon kívül más biztosítók alig érdeklődnek a hazai üzletek iránt, a magyar cégeket ugyanakkor a nemzetközi tulajdonosi háttér gátolja meg abban, hogy ajánlatot adjanak külföldi cégek számára.

A vállalati vagyonbiztosítási szerződések piacán nagyon nehéz díjat emelni - mondták el a szakértők -, az ajánlati szint tartását is legfeljebb újabb kockázatok vállalásával lehet biztosítani. A területen a fő üzletkötőknek az alkuszok számítanak, ám ma már arra is van példa, amikor egy-egy cég magukat az alkuszokat is versenyezteti, hogy melyik ad kedvezőbb ajánlatot. Aligha véletlenül épp ezen a területen terjedt el a legjobban az, hogy a biztosításközvetítők nem a biztosítótól kapott jutalékért, hanem az ügyféltől kapott fix díjért dolgoznak - ilyenkor az ajánlatokat is már 10-25 százalékos jutalék feltüntetése nélkül adják a biztosítók - írja a Napi Gazdaság.