A hitelválság húzós része hátravan

Vágólapra másolva!
A jelzáloghitel-válságnak 2008-ban sokkal súlyosabb hatásai lesznek, mint amelyek 2007-ben érezhetőek voltak - figyelmeztet az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmányában, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A 14 ország 2500 üzletemberének megkérdezésével végzett, Észak-Amerikát, Európát és Ausztráliát vizsgáló felmérés szerint a vállalatok a gazdasági növekedés lassulásában és a fizetési morál romlásában látják a hitelkrízis legkockázatosabb következményeit.

A felmérés során megkérdezett vállalatok 36 százaléka nyilatkozta azt, hogy a jelzáloghitel-válság hatással volt üzleti működésére. A válságnak leginkább az Amerikai Egyesült Államokban érezhetőek a hatásai, ott a vállalatok 68 százaléka érintett. Mexikóban 60 százalékos az érintettségi arány, ami azzal magyarázható, hogy az ország az USA legfontosabb kereskedelmi partnere.

Európában Olaszország (58 százalék), az Egyesült Királyság (46 százalék) és Spanyolország (44 százalék) a leginkább érintett. Ausztráliában és Új-Zélandon (43 százalék) szintén nagyfokú a válság hatása. Ez azzal magyarázható, hogy ezekben az országokban a GDP növekedése jelentősen függ az építőipartól vagy a pénzügyi szolgáltató szektortól. További ok lehet, hogy ezek az országok nagy arányban az USA-val kereskednek.

A tanulmány megállapította, hogy a nagyobb vállalatok sokkal inkább érintettek a válságban, mint a kis- és középvállalkozások. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a nagyobb vállalatok szélesebb ügyfélportfolióval és globálisan több irodával rendelkeznek; a másik ok pedig, hogy ezek a cégek gyakrabban használják az értékpapírosítást eszközként, hogy javítsák a cash-flow-jukat.

A válság leginkább az energiaszektort sújtotta a felmérés adatai szerint. Az iparág vállalatainak 51 százaléka érezte meg a hitelkrízis hatásait, és ez az a szektor, ahol a legtöbb korlátozást, pénzügyi megszorító intézkedést vezették be.

A következő 12 hónapban továbbra is az energiaszektorban jósolják a legnagyobb megszorításokat. Az építőiparban, a gyártó és termelő szektorban, valamint az élelmiszeriparban dolgozó cégek is tartanak a következő egy évtől. A kockázatok közül a fizetési késedelem növekedését, az értékesítés visszaesését és a költségek erőteljes növekedését emelték ki.

Az Atradius szerint 2008-ban a gazdasági növekedés globális lelassulása várható. Ennek okai a mérséklődő lakossági fogyasztás, a termelés csökkenése, az inflációs nyomás, a gyorsan növekvő energiaárak, illetve a gyenge dollár és fontsterling.

Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője arra figyelmeztet, hogy a vállalatok Magyarországon is hasonló hatásoknak vannak kitéve, ezért fontos, hogy átgondolják a potenciális kockázatokat. Az Atradius Group teljes körű követeléskezelési megoldásokat, hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat kínál. A világ kereskedelméből éves szinten 465 milliárd eurót biztosít a nemfizetés ellen. A vállalatcsoport 40 országban 160 irodát üzemeltet.