A Richter örül a Bayer-Barr üzletnek

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. számára kedvező az amerikai partner, a Barr Laboratories Inc. megállapodása a Bayer gyógyszergyártó céggel, amely szerint az amerikai piacra kizárólagosan a Barr gyárthatja és forgalmazhatja a Bayer két fogamzásgátlójának generikus változatát, évekkel a Bayer originális termékei szabadalmi védettségének lejárata előtt.
Vágólapra másolva!

Beke Zsuzsa, a magyar gyógyszercég szóvivője az MTI kérdésére kedden - számok említése nélkül - azt közölte, hogy a Richter amerikai exportjában korábban prognosztizált idei árbevétel csökkenést a most bejelentett megállapodás minden bizonnyal kompenzálja. A Richter szállítja ugyanis a hatóanyagokat a Barr Laboratories számára mind a két termékhez.

Beke Zsuzsa hozzátette: a Richter Gedeon és a Barr Laboratories stratégiai együttműködésében a Barr-Bayer megállapodás újabb mérföldkövet jelent. A magyar gyógyszergyártó korábbi tájékoztatása szerint a Richter még a Duramed Pharmaceuticals, Inc.-nel (ami 2001-ben egyesült a Barr-ral) kötött együttműködési megállapodást, amelynek alapján a magyar cég hatóanyagokat szállít orális fogamzásgátlókhoz.

A Barr Pharmaceuticals, Inc. kedden sajtóközleményben jelentette be a Bayer-ral kötött megállapodást, amely szerint az egyik orális fogamzásgátlót már 2008. július elsejétől, míg a másikat 2011. július elsejétől gyárthatja és forgalmazhatja a Barr. Az előbbiből 2008 áprilisáig eltelt egy évben mintegy 575 millió dollár volt az amerikai forgalom, míg a másodikból 384 millió dollár. A sajtóközlemény utal arra, hogy a Barr Laboratories-nak mindkét termék esetében profitmegosztási megállapodása van a hatóanyag szállító Richter Gedeonnal. Ennek részleteit azonban egyik fél sem közölte.