Apró emelkedéssel nyitott a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 63,54 pontos emelkedéssel, 20 449,10 ponton nyitott szerdán, ami a keddi záró értékéhez képest 0,31 százalékkal erősödés.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Fed esti kamatdöntése előtt kivárás lehet a Budapesti Értéktőzsdén szerdán.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az amerikai jegybank az európai tőzsdék zárása után ismerteti kamatdöntését, illetve az amerikai gazdaság helyzetére vonatkozó kommentárját. Erre való tekintettel kivárás jellemezheti az európai piacokat, így a BÉT-et is. Kora délután a szintén Amerikában megjelenő tartós fogyasztási cikkek májusi megrendeléseire vonatkozó adat okozhat némi ármozgást.

Az elemző szerint a magyar piacon továbbra is alapvetően negatív a hangulat, érdemi emelkedésre nincs esély, és hosszabb távon is a csökkenő trend folytatódására van kilátás.

Nyugat-Európa is pici nyereséggel indult

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok a várt visszaesés helyett csekély nyereségekkel kezdtek, mert a brit Barclays bank tőkeemelésének bejelentése általában megsegítette a bankszektort.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az első óra vége felé 0,3 százalékos nyereséggel 1218,58 pontnál tartott, 19,12 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

Kedden 0,7 százalékot vesztett - március közepe óta a legalacsonyabban zárt -, hétfőn 0,1 százalékot nyert. A múlt héten 3,5 százalékot vesztett, az előző héten 1,3 százalékot vesztett. Májusban 0,3 százalékot vesztett, előtte áprilisban 6 százalékot nyert, ez majdnem öt éve a legnagyobb egyhavi előretörés volt. Előzőleg, márciusban ötödik hónapja esett, az első negyedévben 16 százalékot vesztett, a legnagyobb negyedévi veszteségét szenvedte el 2002 harmadik negyede óta. Tavaly 1,56 százalékot nyert, ezzel 2007 volt a leggyengébb éve 2002 óta, pedig tavaly júliusban hat és fél évi csúcson volt. Azóta több mint 20 százalékkal gyengült.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 28 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 23,9 pontos, 0,42 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 31 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 36,67 pontos, 0,56 százalékos nyereségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 27 pontos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 35,61 pontos, 0,80 százalékos nyereségnél járt.

Pici gyengüléssel zárt a Nikkei

A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán is esett. Vesztettek az acélipari és az autóipari részvények, miután a Rio Tinto bányavállalatnak sikerült 96,5 százalékig terjedő vasércáremeléseket elfogadtatnia a kínai Baosteel acélipari vállalattal. Általában is rontotta a hangulatot, hogy a szerdán megjelent legújabb statisztika szerint májusban kilencedik hónapja csökkent a japán export az Egyesült Államokba, ezúttal 9,5 százalékkal. Az EU-ba irányuló japán kivitel is megfogyatkozott, 1,1 százalékkal. A Sony 2,4 százalékot, a Canon 1,1 százalékot, a Toyota 2,1 százalékot, a Nippon Steel 2,6 százalékot vesztett a nap folyamán. Zárásra a fő mutató veszteségeit csökkentette a vasúti részvények némi emelkedése.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 19,64 pontos, azaz 0,14 százalékos veszteséggel 13 829,92 ponton zárt, 9,65 százalékkal alacsonyabban az év véginél.