Kiemelt beruházások 27 milliárdért

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén 12, összesen 27 milliárd forint értékű beruházást nyilvánított kiemelt fejlesztési projektté - közölte Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kiemelt fejlesztési projektek engedélyezési eljárása, így megvalósítása is gyorsabb a többinél. Ennek a ténynek is szerepe volt abban, hogy a Daimler-Benz Magyarországot választotta új üzeme helyszínéül.

Hozzátette, hogy a kiemelt fejlesztési projektek engedélyeztetése átlagosan fél évvel rövidebb az egyéb engedélyeztetések időigényéhez képest. A gyorsítás azt is jelenti, hogy gyorsul az európai uniós pénzek lehívásának lehetősége is.

A most elfogadottakkal együtt már mintegy 350 kiemelt fejlesztési projekt van, csaknem 1800 milliárd forint beruházási értéken.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a kiemelt fejlesztési projekt egy adatott térség gazdasági fejlődését alapvetően befolyásoló beruházáshoz kapcsolódik. Az eddig jóváhagyott ilyen fejlesztési projektek gazdái döntően önkormányzatok és állami szervek, bár a jogszabály nem zárja ki magánbefektetők számára sem ezt a lehetőséget.

Az idei évtől már csak komplett megvalósíthatósági tanulmánnyal lehet kiemelt fejlesztési projekt címre pályázni. A szerződéskötéshez pedig az engedélyezési és a közbeszerzési terv, valamint a költség-haszon elemzés is szükséges. Ennek alapján elmondható, hogy sok esetben az eredeti tervekhez képest a költségek 5, vagy akár 15 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek.

A 12 most jóváhagyott kiemelt fejlesztési projektből az egyik a Budapest Szíve program, ami egyebek mellett a Belváros hídfőinek megújítását, belső városrészek tehermentesítését, revitalizációját foglalja magába.

Steiner Pál, a Budapest Szíve program miniszterelnöki megbízottja a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a közel 7 milliárd forintos európai uniós támogatás mellett a beruházáshoz a Főváros és a Belváros 2 milliárd forint saját erőt biztosít. A program jövőre kezdődik és az első eredmények már 2010-ben láthatók lesznek.

A többi kiemelt fejlesztési projekt között szerepel egyebek mellett kreatív innovációs központ kialakítása Kecskeméten, turisztikai fejlesztések megvalósítása, tisza-tavi ökocentrum létrehozása, a Szob-Nagybörzsöny kisvasút felújításának második üteme és más infrastruktúra fejlesztések.

Bajnai Gordon újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy százezrekkel nőtt a társadalombiztosítási járulékfizetők száma. A legfrissebb adatok szerint 2007-ben az előző évhez képest 100 százalékkal emelkedett a nyereséges vállalkozások száma, miközben drasztikusan csökkent a veszteségeseké.

Az adócsökkentéssel kapcsolatos kérdésre Bajnai Gordon elmondta: trendfordulót mutat a magyar gazdaság a gyorsuló növekedéssel, és jó lenne, ha ez stabilizálódna. Az első félévi számok ismeretében tud majd a kormány állást foglalni az adórendszer változtatásának kérdésében - tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésen nem foglalkozott a Volán-társaságok privatizációjával.