Kiváló uránércet találtak Dinnyeberkiben

Vágólapra másolva!
Nagy koncentrációjú, magas minőségű uránércre bukkant Magyarország déli részén az ausztrál Wildhorse Energy, vagyis újabb szakaszába léphet a kutatás. A cég korábban úgy hétmilliárd dollár értékűre becsülte a magyarországi uránkészlet nagyságát, ami alapján az ország akár uránium-exportőrré is válhatna.
Vágólapra másolva!

A Wildhorse Energy Hungary Kft. befejezte a Bátaszék és Dinnyeberki környékén végzett ellenőrzőfúrási programját, mindkét területen kis mélységű uránérc-lelőhely található. Miután a cég Bátaszéken is igéretes eredményeket kapott, a dinnyeberki, kizárólagos kutatási területén végzett fúrás átlagosan 0,13 százalékos uránércet (U3O8 - triuránium-oktaoxid) tárt fel 37,6 és 40,9 méter közötti mélységben, melyen belül egy 1,3 méteres meddő szakasz is található. A vizsgálatok szerinti legmagasabb koncentráció értéke elérte a 1,74 százalékot. Az új eredmények megerősítik a magas minőségű uránérc jelenlétét, ami indokolttá teszi a további vizsgálatokat - olvasható a Wildhorse Energy [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

Már '82-ben felfedezték

A dinnyeberki uránérc-lelőhelyet 1982-ben fedezték fel egy, a területen végzett földtani feltérképezési program során. A nyolcvanas években az egykori Mecseki Ércbányászati Vállalat végzett kísérleteket a helyszínen próbafúrásokkal. A mostani fúrási programok célja az volt, hogy ellenőrizzék a korábbi kutatások megbízhatóságát, és hogy könnyebben meghatározható legyen a magyarországi munkák sorrendje.

A Wildhorse Energy 10,5 négyzetkilométer kiterjedésű, dinnyeberki kutatási területe 25 kilométerre nyugatra található a cég legfontosabb, pécsi kutatási területétől. A korábbi kutatófúrások egy nagyjából 70 méter átmérőjű, 1-4 méter vastag uránérc-lencsét találtak 40 méterrel a felszín alatt.

Nem volt gazdaságos

Az 1950-es évektől az 1990-es évek közepéig üzemelő bányákat a gazdaságtalan kitermelésre hivatkozva zárták be annak idején. Feltámasztásukat napjainkban pedig a nukleáris energia átértékelése és ennek nyomán az emelkedő urániumárak idézik elő. A hasadóanyagnál hasonló drágulási folyamat figyelhető meg, mint az olaj esetében - ugyanúgy az energiaéhség által hajtva. Az ausztrál cég több helyen is kutat Pécs környékén, de a bátaszéki térségben folytatja a legkiterjedtebb tevékenységet.