Új uniós meghallgatás OMV-Mol-ügyben

Vágólapra másolva!
Július hetedikén zárt ajtók mögötti meghallgatást tartanak az OMV-Mol-ügyben zajló, európai uniós versenyjogi vizsgálat keretében - erősítette meg csütörtökön az osztrák olaj- és gázipari konszern szóvivője.
Vágólapra másolva!

Thomas Huemer közlése szerint a meghallgatáson a két cég képviselői ismételten kifejthetik álláspontjukat a bizottsági eljárás tárgyát képező, esetleges egyesülésről.

Az Európai Bizottság a vizsgálat részeként a héten eljuttatta az OMV-nak azt a listát, amely a Mol megvásárlásával kapcsolatos, versenyjogi szempontból felvetődő kételyeit tartalmazza. Az osztrák vállalat közölte, hogy alaposan elemzi a brüsszeli kifogásokat, és javaslatokat fog tenni, hogy milyen intézkedésekkel lehet eloszlatni a fenntartásokat.

A szóvivő mindazonáltal tisztázta, hogy a július 7-i meghallgatáson nem szándékoznak előterjeszteni konkrét javaslatokat, mint ahogy azon előzetes döntés sem várható a vizsgálat végkimeneteléről.

Az eljárásnak eredetileg augusztus közepére be kellett volna fejeződnie, de a közelmúltban felfüggesztették, mert az OMV-tól nem érkeztek meg egyes információk a brüsszeli bizottsághoz. Az új időpont szeptember 18-a, akkorra várható - ezt Thomas Huemer is megismételte - a végső határozat.

Az MTI érdeklődésére a Mol nem erősítette meg azt az értesülést, hogy július 7-én meghallgatás lesz. Az osztrák APA hírügynökség a magyar cég egy meg nem nevezett szóvivőjét idézte csütörtökön arról, hogy a Molnak nincs értesülése Brüsszelből ezügyben, de ha lesz ilyen meghallgatás, azon szívesen részt vesznek.

A versenyjogi eljárás során azt elemzik, engedélyezhető-e az OMV tervezte ügylet bizonyos feltételek mellett vagy akár feltételek nélkül, azaz jelent-e fenyegetést az ágazatban folyó verseny tisztaságára.

Az OMV februárban kezdeményezte az előzetes versenyjogi vizsgálatot az Európai Bizottságnál mint versenyfelügyeletnél, miután tavaly szeptemberben bejelentette: bizonyos feltételekkel kész vételi ajánlatot tenni a Molra. Az OMV-nak 20,26 százaléka van a Molban.