Várakozás fölött az amerikai növekedés

Vágólapra másolva!
Csütörtökön közzétett végleges adat szerint az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) éves szinten egy százalékkal nőtt az idei első negyedében. A kormányzat előzetes adatként 0,9 százalékos növekedést jelzett.
Vágólapra másolva!

Az előzetes elemzői várakozás is egy százalékra vonatkozott.

Az adat felfelé módosítása kedvező hír az amerikai gazdaságról, különösen az első, áprilisban adott negyedéves 0,6 százalékos kormányzati GDP-növekedési becslést követően. Mi több, az elmúlt év utolsó negyedében 0,6 százalékos volt a véglegesített évesített GDP-növekedési adat.

Elemzők szerint mindazonáltal az amerikai gazdaság gyenge teljesítményt nyújt. A kereskedelmi minisztérium az egy százalékos növekedést elsősorban az erősödő lakossági fogyasztásnak és a javuló exportnak tulajdonítja.

A lakossági fogyasztás, amely az amerikai gazdaság teljesítményében mintegy kétharmados részarányt képvisel, az első negyedévben 1,1 százalékkal növekedett. Növekedését a Reuters szerint sokban segítette az egészségügyi "fogyasztás" bővülése. Az idei első negyedévi fogyasztói kiadások szintje az Egyesült Államokban a növekedés dacára is 2001. második negyedévi szintjét épp hogy meghaladja, márpedig akkor az amerikai gazdaság recessziós szakaszban volt.